România se pregăteşte să devină membru OCDE

România se pregăteşte să devină membru OCDE

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a moderat panelul “Reforme destinate atragerii investițiilor străine directe și îmbunătățirii competitivității în Europa de Sud-Est”, organizat în deschiderea conferinței Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), participarea ministrului înscriindu-se în demersul României de a deveni membru OCDE.

”Obținerea statutului de membru OCDE, pentru care România este pregătită,  ne va oferi o recunoaștere în plus a progreselor  economico-sociale ireversibile pe care le-am înregistrat  și  va constitui un mesaj de încredere pentru investitorii străini în economia românească”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Evenimentul OCDE, de înaltă reprezentare și cu relevanță majoră pentru dezvoltarea țărilor din Europa de Sud Est, dezbate problematica stringentă comună a statelor din zonă privind  modalități de creștere a volumului de investiții străine și promovare a exporturilor în directă legătură cu  competitivitatea economiilor naționale.

Reprezentanții OCDE și ai Comisiei Europene au promovat necesitatea dezvoltării unui model economic nou în zonă, bazat pe integrarea în economia UE, intensificarea relațiilor economice ale țărilor din regiune și valorificarea legăturilor istorice și economice tradiționale ale acestora.

”A avea o platformă comună de atragere de  investiții pentru Europa de Sud-Est este esențial pentru creșterea competitivității regiunii, investițiile străine directe fiind un motor al extinderii capacitaților de producție în zonă, al creșterii componentei tehnologice în economie și al accesării cu succes a piețelor internaționale. Deși s-au făcut progrese semnificative în  regiune în acest domeniu, trebuie să accelerăm efortul  comun de a stimula atragerea investițiilor de calitate,  astfel încât impactul sinergic să se reflecte în reducerea disparității de dezvoltare față de țările Europei de Vest”, a precizat Alexandru Petrescu.

Conferința  explorează, pe parcursul a două zile, diferite modalități  de  creștere a capacitații regiunii de a atrage investiții străine și de a asigura  o dezvoltare socio-economică incluzivă și durabilă, participanții împărtășind experiențe regionale și cele mai bune practici internaționale în sprijinirea reformelor de impact în domeniu.

România continuă identificarea și implementarea celor mai adecvate abordări de politici economice și sociale  pentru atragerea de investiții sustenabile și asigurarea unei dezvoltări durabile în linia programului de guvernare și a liniilor directoare europene de dezvoltare.

” Intensificarea reformelor la nivel național cu accent pe configurarea legislației în domeniul parteneriatului public-privat și pe o  nouă filozofie privind abordarea și susținerea proiectelor  de investiții străine directe, constituie elemente prioritare pentru Guvernul României în direcția realizării obiectivului fundamental de creștere a volumului de investiții străine directe în țara noastră”, a afirmat ministrul Petrescu.

Conferința reunește reprezentanți la nivel înalt ai  economiilor din 10 state din Europa de S-E, decidenți din 35 de țări membre ale OCDE, profesori universitari, antreprenori de succes, membri ai organizațiilor partenere internaționale și experți în domeniu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0