România, țara UE cu cei mai mulți angajați în activitatea de radiodifuziune raportat la populație

România este țara UE cu cei mai mulți angajați în activitatea de radiodifuziune raportat la populație conform datelor publicate de Eurostat referitoare la ancheta structurală în afaceri. Deși nu figurăm în top 5 ca număr de firme ce activează în acest domeniu, surprinde locul 4 ca număr de persoane care activează în acest sector important pentru comunicarea publică.

Topul țărilor UE după numărul de firme și angajați în difuzare radio, 2022

O privire ceva mai atentă și la numărul populației din statele din top în același an 2022 pentru care s-a finalizat statistica de profil, ne arată că țara noastră trece pe primul loc în UE ca densitate de personal relativ la numărul de radioascultători, cu 132 angajați/ 1 milion de persoane. În fața Spaniei (117 angajați/milion) și cu mult peste situația din cele trei mari economii ale Zonei Euro.

Pentru referință, menționăm că activitatea de radiodifuziune adună la nivelul UE circa 30.000 de persoane, grupate în 5.000 de întreprinderi care au drept obiect de lucru emisiunile radio, cele mai numeroase fiind în Spania (714), Italia (679), Grecia (599), Franța (343) și Portugalia (299). În treacăt fie spus, se poate observa combinația latino-balcanică, noi fiind undeva în zonă. Ceea ce explică aplecarea către această activitate care a generat 4 miliarde de euro în 2022 per total UE.

Deși nu apare în grafica UE, trebuie menționată situația din Olanda, care avea 2.346 angajați radio și era foarte aproape de nivelul specific la milionul de locuitori atins de România (131,7 față de 131,8). Marea diferență și surpriză vine atunci când se face comparația între cifra de afaceri de la noi, 35,19 milioane euro, și cea din Țările de Jos, 396,9 milioane euro în 2022 (altminteri în scădere de la 491,9 milioane euro în anul precedent), cu un ordin de mărime peste cea de la noi.

De altfel, atunci când se face ordonarea după capacitatea de a genera venituri, cu o productivitate extrem de mare dacă se face raportarea la numărul de pesonal, pe primele locuri în UE figurează economiile puternice precum Germania (840,7 milioane euro), Franța (790,5 milioane euro), Spania (564,8 milioane euro) și Italia (310,8 milioane euro).

Mai aproape de forța noastră economică, peste România s-au plasat, ca rezultate cumulate în acest sector de activitate, Portugalia (59,5 milioane euro) și Grecia (50,5 milioane euro) iar ceva mai jos decât noi apar Ungaria (30,8 milioane euro, însă cu performanță specifică mai bună dacă se face trimitere la PIB și populație), Croația (29,8 milioane euro, idem) și Bulgaria (doar 16 milioane euro dar tot idem).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0