Românii au investit peste 2 miliarde lei în cea mai recentă ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor

Românii au investit peste 2 miliarde lei în cea mai recentă ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor (MF) a atras peste 2,1 miliarde de lei (435,5 milioane euro) prin cea de-a treia ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis, destinată populaţiei, derulată în acest an prin intermediul pieţei locale de capital. Oferta a fost structurata în cinci emisiuni: cele în moneda naţională au însumat subscrieri în valoare de 942,7 milioane lei, iar cele două emisiuni în euro au atras subscrieri de 245,9 milioane euro. Toate cele cinci emisiuni Fidelis au debutat la tranzacţionare joi, 4 iulie, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti.

„De şapte ediţii Fidelis reuşim să fim aproape de romani şi de nevoile lor, atât pe plan financiar, cât şi social. Ne-am integrat cred eu suficient de puternic în piaţă de capital atât cu titlurile lansate în mod uzual, precum şi cu transă dedicată donatorilor. Investitorii înţeleg şi sprijină constant această iniţiativă, eforturile lor fiind răsplătite atât prin instrumentele în care investesc, dar şi prin sprijinul real social şi uman pe care îl aduc semenilor lor. La această ediţie, transă dedicată donatorilor a atras cea mai mare sumă din toate cele şapte transe speciale lansate până acum, având şi cea mai mare pondere în suma totală atrasă prin toate tipurile de instrumente oferite în luna iunie. Mulţumim investitorilor şi colaboratorilor noştri, băncile din sindicatul de intermediere şi BVB, pentru încrederea în titlurile Fidelis lansate de Ministerul Finanţelor”, a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finanţelor.

„Bursa a devenit tot mai atractivă pentru romani, iar unul dintre factorii determinanţi este şi recurenta programului Fidelis al Ministerului de Finanţe. Avem deja aproape ?192.000 de investitori la sfârşitul primului trimestru, iar până la finalul acestui an sunt mari şanse să mai adăugăm în jur de 40.000 de conturi. Programul Fidelis este unul de referinţă inclusiv pentru companii care, la fel ca şi Ministerul Finanţelor, pot folosi piaţa de capital pentru a obţine finanţarea necesară dezvoltării afacerilor. Mai mult, antreprenorii romani au acces, până în 2025, la fonduri nerambursabile pentru listarea la bursa prin intermediul Programului Naţional de Rezilienta şi Redresare. Ambele demersuri, programul Fidelis al Ministerului de Finanţe şi apelul de proiecte <Listarea la bursa a întreprinderilor> lansat recent de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi îi aduc atât pe romani, cât şi pe antreprenori, mai aproape de bursa”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

„Ministerul Finanţelor se implica nu doar ca autoritate a statului în dezvoltarea pieţei de capital locale, ci şi în modul cel mai direct posibil, în calitate de emitent, în utilizarea bursei ca mecanism de finanţare. Romanii au finanţat statul cu peste 31,6 miliarde lei prin cele 17 oferte Fidelis derulate din 2020 până în prezent. Mulţi dintre cei care au subscris în cadrul ofertelor Fidelis au interacţionat poate pentru prima dată cu bursă şi ne bucurăm că unii dintre ei au ales să devină investitori activi. Felicitări echipei de la Ministerul de Finanţe şi consorţiului de intermediere pentru listarea de succes a unor noi titluri de stat Fidelis”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi de Alpha Bank România, Banca Comercială Romană şi BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).

„Construim în continuare încredere în instrumentele emise de Ministerul de Finanţe prin piaţa de capital. Investitorii au căpătat cunoştinţe şi experienţă pentru a continua un proces recurent de investiţie şi economisire. Fiecare nouă emisiune întăreşte convingerea că resursele financiare ale populaţiei pot fi plasate în aceste instrumente listate şi lichide şi că aceasta se poate îndrepta cu uşurinţă către piaţa de capital pentru diversificarea portofoliilor”, a spus Vlad Pintilie, Director General Adjunct, BT Capital Partners.

„Succesul acestei emisiuni demonstrează încrederea investitorilor în stabilitatea şi fiabilitatea titlurilor de stat Fidelis, care oferă posibilitatea de a-şi proteja şi creşte economiile într-un mod sigur şi transparent. Pentru mulţi investitori, aceste titluri de stat reprezintă şi un prim pas către orizontul mai larg al investiţiilor la bursă. Ne bucurăm să le fim alături şi să îi sprijinim în acest demers. Mulţumim tuturor investitorilor care au participat şi suntem încrezători că titlurile de stat Fidelis vor continua să fie o opţiune de investiţie de încredere şi în viitor, atât pe piaţa primară, cât şi pe cea secundară”, a declarat Emilian Dobran, Director Equity Trading, Alpha Bank România.

„Titlurile de stat Fidelis îşi confirma valenta principală de instrument de portofoliu indispensabil pentru o bună parte a segmentului de retail şi acest lucru este dovedit prin înregistrarea unei audienţe ridicate a emisiunilor realizate de Ministerul Finanţelor. Explicaţiile constau în configuraţia actuală a pieţei financiare cu dobânzi încă ridicate, precum şi în faptul că preţurile acţiunilor sunt la cotaţiile maxime istorice. În acest context, titlurile de stat Fidelis reprezintă cel mai bun instrument pentru alocările temporare de cash în cadrul operaţiunilor de actualizare a portofoliilor investitorilor, care sunt mereu în căutarea celor mai bune decizii de alocare între principalele categorii de instrumente financiare”, a declarat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

„Cooperarea dintre stat, bănci şi cetăţeni este esenţială în dezvoltarea unei culturi financiare solide şi în susţinerea pieţei de capital. Iar BCR este un partener pe termen lung pentru emisiunile Fidelis, un demers care contribuie la formarea disciplinei investiţionale şi la creşterea comunităţii de investitori. Mai mult decât atât, fiecare listare de titluri de stat ne ajută să susţinem conversaţia despre alegeri financiare inteligente şi crearea unui comportament responsabil de economisire şi investiţii în rândul populaţiei”, a declarat Andrei Ionuţ Popescu, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.

În cadrul ofertei derulată în perioada 18-28 iunie, romanii au plasat 14.642 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Prin intermediul celor trei oferte Fidelis din 2024, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 7,1 miliarde de lei (1,4 mld. euro). În total, prin cele 17 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, romanii au finanţat statul cu peste 31,6 miliarde lei (6,4 miliarde euro).

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:

Informaţii utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări şi răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în oferta?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (banca sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.

Dacă deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au două opţiuni:

Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.
Pot deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce ofertă s-a încheiat?

Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizaţi să tranzacţioneze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea preţul curent al titlurilor?

Preţul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuţa de [ Căutare ] de pe pagina principală:

R2507B – pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei şi cu maturitate de 1 an

R2507A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an

R2707A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani.

R2507AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an

R2907AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0