Deși extrema volatilitate a cotațiilor și nenumăratele scandaluri de hacking și furt de portofolii, ca să nu mai vorbim despre faptul că au ajuns mijlocul de schimb preferat în finanțarea unor activități nu doar ilegale și imorale, ar fi trebuit să le compromită demult, criptomonedele nu pot fi totuși ignorate. Ce se poate face însă pentru a „injecta” seriozitate și siguranță în acest domeniu?
„Responsabili economici de top iau în calcul acum dacă nu cumva băncile centrale nu ar trebui să emită propriile monede digitale, care să fie disponibile pentru toată lumea și nu numai pentru băncile comerciale licențiate. Ideea merită să fie luată în considerare cu toată seriozitatea întrucât ar fi de natură să înlocuiască un sistem bancar în mod inerent predispus la crize și ar închide ușa în nas şarlatanilor din universul criptomonedelor”, scrie economistul Noel Roubini.
Argumente ar fi destule. La nivel mondial, numerarul este utilizat din ce în ce mai puțin și aproape a dispărut din țări precum Suedia sau China. Pe de altă parte, sisteme digitale de plăți, precum PayPal, Alipay, WeChat, M-Pesa sau Paytim oferă alternative atractive la serviciile care, până nu demult, erau furnizate exclusiv de către băncile comerciale tradiționale.
Roubini susține că emiterea de monede digitale de către băncile centrale, la care să aibă acces toată lumea, nu doar instituțiile de credit, nu ar face decât să democratizeze sistemul financiar mondial, întrucât oricine ar avea astfel acces la sistemele de clearing ale băncilor centrale. Mai mult, în acest fel, ar dispărea și nevoia de criptomonede.
„În măsura în care monedele electronice emise de băncile centrale vor elimina de pe piață criptomonedele, devenite inutile, apariția lor ar trebui salutată. Mai mult, prin transferul sistemelor de plăți de la băncile private la cele centrale, noua paradigmă ar fi o binecuvântare pentru incluziunea financiară. Milioane de oameni care în prezent nu au acces la servicii bancare vor putea beneficia de un sistem de plăți aproape gratis, prin intermediul telefoanelor lor mobile”, mai afirmă Roubini.
COMMENTS