Salariul mediu din martie 2019 – Pragul de 3.000 lei traversat, avansul faţă de anul trecut scăzut sub 10%

Câștigul salarial mediu brut din luna martie 2018 a fost de 5.050 lei, cu 4,8% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a urcat tot 4,8% şi a ajuns la 3.075 lei,  respectiv 646 de euro la cursul mediu al lunii martie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi.

Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro a traversat pragul de 1.200 de euro (1.219 euro în echivalent, la preţurile medii din UE). Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a avansat cu 8,9 puncte procentuale, până la 214%.

 Cu toate acestea, majorarea puterii de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului anterior s-a diminuat din nou. Deşi indicele câştigului salarial a urcat cu 4,3% faţă de luna precedent, totodată, avansul faţă de aceeaşi lună a anului trecut a scăzut tot cu 4,3 puncte procentuale, până la 9,3%, ceea ce arată o încetinire inevitabilă a majorărilor salariale prin efect de bază (majorările salariale din urmă cu un an din sănătate şi învăţământ au jucat rolul principal).

Creşterile salariale pe ramuri – sănătatea şi învăţământul primele, industria extractivă puternic pe minus

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în sectorul de construcţii (după creşterea mandatorie a salariului la nivel naţional s-a ajuns la +40,3% ca valoare nominală şi +34,9% în termeni reali). La mare distanţă urmează activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+19,3% nominal şi +14,7% real)  şi învăţământul (+18,9% nominal şi +14,3% ca putere de cumpărare).

Pe fondul reducerii semnificative a ritmului general de majorare a salariilor, alte patru sectoare au reuşit să ajungă măcar la media pe economie: servicii administrative şi suport (+16,2% nominal şi +11,7% real), industria extractivă (+15% nominal şi +10,6% real), agricultura (+14% nominal şi +9,6% real) şi hoteluri şi restaurante (+13,7% nominal şi +9,3% real).

De reţinut, ritmul de creştere al salariilor din sectorul sanitar a scăzut brusc (+9,1% nominal şi +4,9% în termeni reali) şi a ajuns semnificativ sub cel consemnat pe partea bugetară în cazul administraţiei publice şi apărării (+12,4% nominal şi 8% real). Zonele importante pentru economie, industria prelucrătoare şi IT s-au situat imediat sub administraţia publică, cu circa 7% în termeni reali.

În fine, ar mai fi de remarcat valorile relativ reduse consemnate pe segmentul de intermedieri financiare şi asigurări (sub patru procente de creştere salarială în termeni reali) şi cel de energie electrică şi termică, gaze şi apă ( sub 2% majorare reală). Precum şi singurul sector care a înregistrat scăderi destul de consistente ale veniturilor salariale, cel de tranzacţii imobiliare (aproape 5% nominal şi -8,6% real).

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0