În anul 2024, exporturile României au însumat 92.691,7 milioane euro (-0,4% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 126.083,2 milioane euro (+3,3% față de anul anterior), potrivit datelor publicate de INS în buletinul anual dedicat comerțului exterior. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 33.391,5 milioane euro (+15,3% comparativ cu anul precedent) iar gradul de acoperire FOB/FOB a scăzut la 76,6% (de la 79,5% în 2023, însă peste cel de 76% în 2023).
Cele mai importante șase grupe de produse livrate la extern de România (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 71,8% din valoarea exporturilor. A fost înregistrată o singură creștere notabilă, la grupa de mijloace și materiale de transport (+13,8%) și un avans marginal pe segmentul de materiale plastice, cauciuc și articole din acestea (+0,1%).
Sectorul de „mașini și aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sunetul și imaginile” a pierdut un punct procentual iar metalele comune și articole din acestea mai mult de cinci procente. Însă, de departe, cea mai mare scădere s-a regăsit la produsele vegetale (-28,4%). De reținut, „materialele textile și articolele din acestea” au pierdut locul șase în favoarea produselor minerale, deși și acestea au fost în scădere (-7,1%).
Simetric, cele mai importante șase grupe de produse importate de țara noastră (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 72,9% din valoarea importurilor. În cazul acestora se remarcă un capitol la care s-a înregistrat o creștere semnificativă (+9,7%), pe partea de produse chimice. Exact grupa la care stăm, de ani de zile, cel mai slab la balanța sectorială.
Produsele chimice au trecut, astfel, pe locul al doilea, depășind de puțin grupa de mijloace și materiale de transport, altminteri aflată și ea în creștere semnificativă (+5,7%). Avansuri s-au mai consemnat la metale comune și produsele din acestea (+3,8%), precum și la materiale plastice, cauciuc și articole din acestea (+4,1%). Între ele, pe locul cinci în scădere marginală (-0,7%) s-au intercalat produsele minerale.
De reținut, pe fondul performanței reduse a PIB în raport cu prognoza inițială (+0,9% în loc de +3,4%), România a pierdut majoritatea „meciurilor” sectoriale, o excepție majoră fiind înregistrată pe grupa de mijloace și materiale de transport (+3.687,1 milioane euro, în creștere cu 60% față de +2.299,1 milioane euro anterior, după ce ritmul exporturilor a fost de +13,8% iar cel al importurilor de +5,7%).
Din păcate, plusul tradițional de la produse vegetale, situat la 2.726,2 milioane euro în anul precedent, s-a „topit” pur și simplu, ajungând la doar 754,7 milioane euro (-72,3% în expresie procentuală. Rezultat mult sub potențialul agricol al țării, în contextul unui rezultat sectorial foarte slab (-10,5% ca valoare adăugată brută și -16,8% la productivitatea muncii, evoluție la care am fost ultimii din UE).
Pe partea de deficite sectoriale, cam 30% din minusul general al comerțului exterior românesc se regăsește la produse chimice iar o cincime la mașini și aparate, echipamente electrice etc.. Produsele minerale (17,9%) și metalele comune (14,9%) cumulează o treime din total iar textilele și produsele alimentare trec ambele pragul de 6% din deficit.
De remarcat evoluția negativă pe segmentul de materiale textile și articole din acestea, care a trimis pe locul șapte produsele alimentare, băuturile și tutunul, al căror sold negativ s-a mai redus după ce exporturile au avansat cu 11,6% iar importurile cu doar 4,9%. Una peste alta, primele șapte grupe unde se localizează deficitul comercial însumează 101,9% din soldul negativ al schimburilor externe.
COMMENTS