Șase grupe de produse concentrează deficitul din comerțul exterior

În anul 2023, exporturile României au însumat 93.098,1 milioane euro (+1,3% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 122.045,7 milioane euro (-3,2% față de anul anterior), potrivit datelor publicate de INS în buletinul anual dedicat comerțului exterior. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 28.947,6 milioane euro (-15% comparativ cu anul precedent) iar gradul de acoperire FOB/FOB a crescut la 79,5% (doar 76% în 2022).

Cele mai importante șase grupe de produse livrate la extern de România (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 72,4% din valoarea exporturilor. Au fost înregistrate creșteri pe toată linia, însă cu diferențe marcate pe grupe. Primele două grupe (mașini, aparate și echipamente electrice și, respectiv, mijloace de transport) au performat peste pragul de +8%.

Tot peste medie s-a situat sectorul de materiale plastice (+3,5%), în timp ce alte două domenii importante au înregistrat scăderi: metale comune și articole din acestea (-9,5%) și materiale plastice, cauciuc etc. (-1,7%). De reținut declinul de peste -30% consemnat la materiale textile și articole din acestea.

Simetric, cele mai importante șase grupe de produse importate de țara noastră (cu o pondere de cel puțin 5% din total) au cumulat 73% din valoarea importurilor. În cazul acestora se remarcă un capitol la care s-a înregistrat o creștere semnificativă (+20,4%), pe partea de mijloace și materiale de transport.

Acestea au depășit, astfel, grupa la care stăm cel mai slab la balanța sectorială, segmentul produselor chimice, aflată în scădere cu -7,7%, precum și grupa care include metalele comune și produsele din acestea (-8,7%). Cel mai adânc în domeniul negativ au ajuns produsele minerale (-32,6% după scăderea prețurilor la petrol) pentru ca materialele plastice să piardă și ele -6,2%.

De reținut, în pofida revenirii robuste a PIB din criza indusă de pandemie, România a pierdut majoritatea „meciurilor” sectoriale, o excepție importantă fiind înregistrată pe grupa de mijloace și materiale de transport (+2.299,1 milioane euro, dar în scădere de la +3.358,2 milioane euro anterior).

Astfel, rezultatul schimburilor cu exteriorul în acest sector strategic a trecut sub plusul tradițional de la produse vegetale, care a urcat la 2.726,2 milioane euro, de la 2.370,8 milioane euro în anul precedent. Totuși, încă destul de mult sub potențialul agricol al țării, în contextul unei producții în revenire incompletă (+10,2% în 2023 după -23,4% în 2022 ca valoare adăugată brută).

Pe partea de deficite sectoriale, cam o treime din minusul general al comerțului exterior românesc se regăsește la produse chimice iar câte o cincime la mașini și aparate, echipamente electrice etc. Cam o șeptime vine de la metale și produse din acestea, aproximativ dublu față de produse alimentare sau materiale pastice, cauciuc etc.

De reținut și avansul important înregistrat de deficitul pe partea de materiale textile și articole dn acestea, care s-a apropiat de pragul de – 2 miliarde euro, după scăderea puternică a exporturilor. Una peste alta, primele șase grupe unde se localizează deficitul comercial însumează 101,9% din soldul negativ al schimburilor externe.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0