În România, care este un producător de talie mică, cu grad ridicat de epuizare a zăcămintelor și costuri mari de operare, se impune încurajarea investițiilor în zăcămintele mature și cele offshore printr-un cadru fiscal stabil și stimulativ, este una dintre concluziile mesei rotunde pe tema petrolului şi a gazelor naturale, organizate de Pachiu şi Asociaţii, Energy Policy Group si PwC România.
Tema centrală a evenimentului – necesitatea modernizării și adaptării legislației petroliere la noile provocări din industria extractivă – a fost completată de o discuție pe marginea principiilor și obiectivelor care ar trebui să definească viitorului regim al redevențelor și de o analiză a impactului recentelor modificări fiscale asupra industriei.
Discuțiile primului panel s-au concentrat pe problema accesului la teren și a necesității simplificării proceselor de avizare, chestiuni de natură să conducă la îngreunarea considerabilă a operațiunilor de prospectare, precum și la întreruperi și întârzieri în realizarea investițiilor.
Au fost făcute propuneri de întărire a autorităților de reglementare, condiție obligatorie pentru ca agențiile statului să devină reali parteneri contractuali pentru companiile implicate în sectorul energetic. De asemenea, dialogul dintre industrie și autorități (centrale și locale) necesită coerență și eficiență
În cel de-al doilea panel s-a discutat despre diversele sisteme de impozitare practicate în industria producătoare de petrol și gaze la nivel internațional. A fost discutată necesitatea ca în definirea unui regim fiscal să se ţină cont şi de tipul de resurse energetice de care o ţară dispune – onshore/offshore, convenționale/neconvenționale, zăcăminte noi/mature.
Evenimentul, aflat deja la a treia ediție, a fost dedicat experţilor din sectorul Oil & Gas și s-a bucurat de participarea reprezentanţilor Guvernului și autorităţii de reglementare (ANRM), a companiilor reprezentative din sectorul upstream, a asociațiilor din domeniu și a analiştilor specializaţi. Masa rotundă s-a desfășurat în două panel-uri succesive, moderate de Laurenţiu Pachiu (Managing Partner, Pachiu şi Asociaţii) şi de Vasile Iuga (Managing Partner, PwC South East Europe).
COMMENTS