Scrisori pe adresa lui Santa Claus

Scrisori pe adresa lui Santa Claus

Căutam o temă de editorial mai adecvată momentului, pentru această ultimă ediție din 2022: și de ceva vreme mi se rostogolea  în minte ideea Rezoluțiilor de final de an, acele lucruri pe care ni le propunem pentru anul viitor și care, de cele mai multe ori, rămân tot nefinalizate. Ceea ce m-a inspirat să scriu următoarele rânduri e, recunosc, un serial Netflix, peste care am dat din întâmplare. Ca de obicei, titlul serialului l-am uitat în mai puțin de o oră de la vizionare. Ideea de bază ar fi următoarea: acțiunea se desfășoară pe un aeroport norvegian, blocat chiar în Ajun de Crăciun de o furtună de zăpadă puternică. Ce m-a făcut să îmi lipesc ochii câteva ore de ecran a fost partea legată de Santa Claus: aeroportul avea angajat (part time, pentru a-și putea plăti chiria, după cum aflăm chiar de la *Moșul*). Cum pe aeroport erau blocate tot felul de vedete, de la staruri ale muzicii la oameni de afaceri și avocați de succes, Santa Claus se confruntă cu probleme nemaiîntâlnite până atunci. Rând pe rând, sumedenie de copilașii râzgâiați i se așează în brațe își deapănă cerințele ce ar urma să fie trecute în scrisoarea către Moșul cel Darnic: în marea lor majoritate lista începea cu iPhone 14.  Personajul nostru încearcă să îi convingă să mai lase și el din pretenții, și să le explice că, uneori, aceste cadouri pot însemna la fel de mult chiar și atunci când nu costă mii și mii de euro. Cam fără succes, din câte am putut vedea: ba chiar unul dintre copilași îi spune franc că *tu nu ești Santa Claus cel adevărat*, semn clar că băiețelul era obișnuit să obțină absolut tot ce își dorea. O singură fetiță părea să fi înțeles sensul și însemnătatea Sărbătorilor: ea îi cerea Moșului un singur lucru – să nu se mai certe părinții săi atât de des și atât de puternic.

Văzând acest film, parcă m-a străfulgerat un bliț cu situația de pe la noi. Și nu, nu mă gândeam strict că i-am scris și noi Moșului să ne scape de Schengen: asta se va rezolva, atunci când vom merita și *planetele* politice se vor așeza în ordinea corectă. Mă gândeam la starea actuală a generației de mâine (la cei care *ne vor plăti nouă pensiile*, după cum ar spune un mucalit): tare seamănă pe alocuri această situație din film cu realitatea de zi cu zi. Tot mai ocupați să *facă bani*, mulți părinți derapează grav în ceea ce privește pregătirea viitorului propriilor copii. Ei încearcă să compenseze timpul pe care nu îl pot acorda acestora prin bani (un recent sondaj arată că foarte mulți le dau mai nou copiilor bani să își cumpere singuri cadoul dorit de Sărbători, dispărând total din ceea ce ar trebui să fie o activitate de familie frumoasă și importantă). Abdicarea totală în fața Zeului Ban e cea mai mare greșeală pe care o poți face, nu numai față de copilul tău ci și în fața societății: în acest fel distrugi tuturor viitorul. Încercarea de a-ți face copilul fericit doar prin intermediul banilor duce pe termen lung, de foarte multe ori la iresponsabilizare și la crearea unor false percepte. Copilului de azi, tânărul și adultul de mâine, i se va incumba ideea că totul i se cuvine, fără a face nimic pentru asta! Exemple din ce în ce mai multe întâlnim zilnic, egoismul epatând din orice locșor al societății noastre. Cum spunea bunica, mulți udă azi grădina nebăgând de seamă că viguroase se ridică doar buruienile*! Speranțe să se schimbe prea multe lucruri în bine nu prea mai am, recunosc: mă uit în preajma mea și constat cum florile merg către grădinari mai pricepuți, departe de România, în timp ce buruienile cresc și se înmulțesc într-un ritm amețitor.

Așa că nu îmi rămâne decît să îmi fac și eu lista pentru Santa Claus: ea începe cu *sănătate* și *pace*, și se continuă cu *minte limpede* și *putere de muncă*. De restul, dragă Moșule, promit să mă ocup eu, așa cum am făcut și până acum!

LA MULȚI ANI, TUTUROR! Și un 2023 cât se poate de BUN!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0