UE este pe punctul de a spori reziliența băncilor care își desfășoară activitatea în Uniune și de a consolida supravegherea acestora și gestionarea riscurilor prin finalizarea punerii în aplicare a reformelor de reglementare Basel III, convenite la nivel mondial. Astăzi, Consiliul a convenit asupra poziției sale (abordarea generală) referitoare la propunerile de modificare a Directivei privind cerințele de capital și, respectiv, a Regulamentului privind cerințele de capital.
„Sporim astfel soliditatea și reziliența băncilor care își desfășoară activitatea în Uniune. În finalizarea punerii în aplicare a reformelor internaționale Basel III, este important să ținem seama de particularitățile sectorului bancar din UE și de situația specifică din statele noastre membre. Sunt încrezător că textele actualizate asupra cărora am convenit astăzi își propun să îndeplinească aceste obiective.”
Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe
Președințiile slovenă, franceză și cehă, precum și experții statelor membre au dedicat mult timp și multe eforturi abordării numeroaselor probleme politice și tehnice din cadrul acestui pachet. Datorită abordării constructive a tuturor statelor membre, după 12 luni de negocieri intense, s-a realizat echilibrul necesar pentru ca Consiliul să ajungă la o abordare generală.
În ceea ce privește limitarea variabilității nivelurilor de capital ale băncilor calculate prin utilizarea modelelor interne prin intermediul așa-numitului „prag minim al modelelor interne”, Consiliul precizează că limita se aplică atât la nivel de grup bancar, cât și la nivelul fiecărei bănci în parte. Cu toate acestea, dacă doresc, statele membre vor avea libertatea de a aplica pragul minim la cel mai înalt nivel de consolidare pentru entitățile din țara lor.
În poziția sa, Consiliul a adăugat îmbunătățiri tehnice în domeniile aferente riscului de credit, riscului de piață și riscului operațional. De asemenea, a adăugat norme îmbunătățite privind proporționalitatea pentru băncile mici, în special în ceea ce privește cerințele de publicare pentru instituțiile mici și cu un grad redus de complexitate.
De asemenea, Consiliul a revizuit propunerile Comisiei vizând cadrul de competență și onorabilitate pentru evaluarea caracterului adecvat al membrilor organelor de conducere ale instituțiilor și al persoanelor care dețin funcții-cheie, luând și mai aprofundat în considerare particularitățile și practicile naționale. În mod similar, a fost impus un cadru mai proporțional și mai bine orientat pentru perioadele de existență a stării de incompatibilitate pentru personalul și membrii organelor de guvernanță ale autorităților competente, aplicabil înainte ca aceștia să poată ocupa funcții în instituții supravegheate.
Nu în ultimul rând, propunerea vizează armonizarea cerințelor minime aplicabile sucursalelor băncilor din țări terțe și a supravegherii activităților acestora în UE, precum și armonizarea instrumentelor și a competențelor de supraveghere cu scopul de a face cadrul mai potrivit pentru condițiile specifice de piață din statele membre.
Context
UE intenționează să finalizeze transpunerea acordurilor internaționale Basel III în legislația UE. Acordurile Basel III au fost încheiate de UE și de partenerii săi din G20 în cadrul Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară cu scopul de a spori reziliența băncilor la eventualele șocuri economice. Basel III cuprinde o serie de măsuri menite să consolideze standardele de reglementare prudențială, supravegherea băncilor și gestionarea riscurilor în sectorul bancar ca răspuns la criza financiară mondială din 2007-2008.
Propunerea Comisiei vizând Directiva privind cerințele de capital urmărea să consolideze cadrul de reglementare și supraveghere pentru băncile care își desfășoară activitatea în UE prin eliminarea lacunelor în ceea ce privește sucursalele entităților din țări terțe, prin consolidarea și armonizarea instrumentelor și a competențelor de supraveghere în domenii importante, prin asigurarea faptului că autoritățile de supraveghere sunt suficient de independente de influențe economice și politice și prin integrarea riscurilor de mediu, sociale și de guvernanță.
Propunerea Comisiei vizând Regulamentul privind cerințele de capital urmărea să consolideze și să faciliteze alocarea capitalului și a lichidităților în cadrul grupurilor bancare din Europa, fără a impune o creștere semnificativă a cerințelor lor de capital. Cadrul referitor la riscul de credit și riscul operațional va fi îmbunătățit și sprijinit și mai mult printr-un așa-numit „prag minim al modelelor interne”, care vizează reducerea variațiilor nejustificate ale indicatorilor de risc ai băncilor.
Comisia Europeană și-a prezentat propunerile de revizuire a Directivei privind cerințele de capital și, respectiv, a Regulamentului privind cerințele de capital la 27 octombrie 2021. Întrucât Consiliul a convenit asupra poziției sale cu privire la propunerile menționate, acesta este pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European pentru a se ajunge la un acord cu privire la versiunea finală a textelor.
COMMENTS