Sergiu Neguţ, Business Angel  "În antreprenoriat nu există reţete perfecte”

Sergiu Neguţ, Business Angel "În antreprenoriat nu există reţete perfecte”

aseLa 25 de ani de la căderea comunismului, spiritul antreprenorial al românilor încă e departe de cel al confraţilor din Uniunea Europeană. O arată şi statisticile: deşi populaţia Ungariei e infinit mai mică, numărul de IMM viabile din ţara vecină este egal cu cel înregistrate în România. În acest context trebuie mizat pe dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerei generaţii, necontaminate de virusul centralismului. Nu-i de mirare că numărul conferinţelor ce motivează tinerii spre a alege calea antreprenoriatului este în creştere. Mai mult, proiectele de finanţare se succed cu repeziciune şi cresc în progresie geometrică.

Aşadar dacă bani există, spaţiu de creştere există, iar motivaţie e cât cuprinde, mai rămâne iniţiativa. Motiv pentru care echipa USASE (Uniunea Studenţilor Academiei de Studii Economice din Bucureşti) a organizat recent în Aula Magna a Academiei de Studii de Econimice Bucureşti evenimentul Youth Entrepreneurship School.

Importante personalităţi din mediul de bussines precum Sergiu Neguţ, business angel, de al cărui nume se leagă branduri precum Fru Fru, 2Parale şi Mindit, Matei Dumitrescu, Investitor şi CEO Graal Soft, Victor Popescu, CEO eMotion şi Claudiu Ludoşan, CEO Creative Luaggage au luat parte la conferinţă, împărtăşind fiecare din propriile experienţe şi oferind sfaturi viitorilor tineri antreprenori.Pline de optimism, încurajări şi totodată de abordări raţionale faţă de mediul de afaceri românesc cele patru prezentări au stârnit curiozitatea studenţilor dată fiind avalanşa de întrebări venită către panelişti.

Victor Popescu, CEO eMotion a insistat pe curaj, asumare şi testare cu privire la posibilele idei de afaceri pe care oricare dintre noi le-ar avea. „Nu aşteptaţi prea mult până a face orice. Testaţi-vă ideea, mai ales dacă este una ce poate fi accesată prin mediul online: urcaţi-o pe o platformă şi vedeţi ce feedback obţineţi: câte vizualizări, câte păreri şi nu vă rezumaţi doar la prietenii voştri”

Pe de altă parte, Sergiu Neguţ, business angel sau „crescător de afaceri” le-a amintit studenţilor de potenţialul pe care România îl are în materie de afaceri „Cu o piaţă dezvoltată mediocru în momentul de faţă, chiar dacă ne întâlnim des cu clişeul o băltoacă prea mică pentru a scoate bani din ea, România are un potenţial imens pe care îl vezi atunci când te apuci serios de treabă. Şi nu omiteţi, orice idee de bussiness aţi avea, faptul că e-commerce-ul creşte cu 25% pe an”. Întrebat ce rol a avut şcoala în formarea lui ca antreprenor, el a răspuns promt că şcoala reprezintă o rampă de lansare, o modalitate prin care îţi testezi competitivitatea şi devii adept al provocărilor.” De asemenea înaintea încheierii prezentării el a ţinut să menţioneze că „în antreprenoriat nu există reţete perfecte!

Claudiu Ludoşan, CEO Creative Luaggage a dezminţit mitul confrom căruia dacă nu ai pile nu ai cum să reuşeşti în România, el fiind în sine un model care confirmă regula „pilele se fac”. Acesta a susţinut că şi norocul este o parte din doza succesului, dar dincolo de toate pasiunea cu care îţi susţii ideea de afacere, munca şi echipa pe care o ai alături sunt ingredientele necesare unui antreprenor.

Am câştigat bani făcându-mi pasiunea” a spus Matei Dumitrescu, Investitor şi CEO Graal Soft, fiind un susţinător al descoperirii de soluţii, indiferent de situaţie. Acesta a împărtăşit din experienţa sa legată de mâncarea ecologică:”A fost un moment în care nu găseam mâncare sănătoasă pe piaţa din România, drept pentru care am venit cu soluţia, mâncarea ecologică”.

În partea a II-a a evenimentului, cea de networking studenţii au împărtăşit din ideile lor de afaceri paneliştilor şi celorlaţi participanţi, unii dintre ei evidenţiindu-se prin comercializare de obiecte handmade sau prin servicii IT.

Aşadar pentru toţi cei ce doresc să-şi deschidă propria afacere am putea creiona un posibil „decalog”, menit să-i ghideze în urmarea visului în urma prezentărilor speakearilor şi a dezbaterilor create de aceştia.

1. Nu aştepta prea mult până a face orice,

2. Oricât de slabă ar fi ideea ta, testeaz-o,

3. Nu te lăsa pradă eşecului

4. Nu mai poţi inventa roata, dar adapteaz-o

5. Încrede-te în ideea ta

6. Nu există relaţii profesionale ci relaţii umane

7. Nu ai pile? Fă-ţi-le singur/ă

8. Găseşte mereu soluţii

9.Câştigă bani exercitându-ţi pasiunea

10. Trebuie să vezi şcoala ca pe o rampă de lansare

Youth Entrepreneurship School continuă activitatea prin diferite workshop-uri în zilele ce urmează menite să încurajeze tinerii în mediul antreprenorial.


.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0