Sistemul bancar în fața unor noi provocări, de la contextul geopolitic la cel fiscal, de la capitalizare la creditare

Sistemul bancar în fața unor noi provocări, de la contextul geopolitic la cel fiscal, de la capitalizare la creditare

FinMedia şi Piaţa Financiară au organizat în data de 14 noiembrie 2023 o nouă ediţie a tradiţionalului eveniment Forumul Bancar Român. Ajuns la ediţia cu numărul XXVI, evenimentul şi-a propune să creioneze în tuşe cât mai accentuate tabloul bankingului actual şi să traseze şi un prim contur pentru imaginea viitoare a acestuia. Forumul va aduce în faţa publicului pentru dezbateri pe cei mai importanţi reprezentanţi ai sistemului bancar, dar și consultanţi, avocaţi sau reprezentanţi ai companiilor de tehnologie.

Deși ritmul creșterii economice este mai redus, economia României nu a intrat pe minus, ceea ce susține companiile să treacă mai bine prin aceasta criză și să nu genereze credite neperformante. Sistemul bancar românesc rămâne în continuare stabil cu indicatori de lichiditate, solvabilitate peste media UE, ceea ce face ca băncile să nu reprezinte o problemă pentru economia țării.

În deschiderea evenimentului, chestionat asupra stării sistemului de sănătate a sistemului bancar, Florian Neagu, director al Direcției Stabilitate din cadrul BNR a reiterat soliditatea și reziliența de care au dat dovadă băncile dar a atras atenția și asupra riscurilor în creștere venite de la nivel micro și macro. Totuși, oficialul băncii central se declară optimist în ceea ce privește viitorul și consider că sistemul bancar românesc e bine aliniat și ancorat în peisajul global. Printre provocări se numără atenția față de clienți, educația financiară dar și aplecarea spre politicile ESG.

În completare, Florin Dănescu, președintele executive al ARB a atras atenția asupra faptului că, deși într-un tablou cu 24 de sectoare cel bancar ocupă primul loc în ceea ce privește mărimea acti velor și un loc tot în față la cea a capitalurilor, în topul profitului brut sistemul coboară către mijloc iar în cel al profitabilității capitalurilor și activelor déjà ajunge pe ultimele poziții. Și toate acestea înainte de a se impune noua taxă de 2% pe activele bancare.

A urmat un panel dedicate sectorului corporate, moderat de jurnalistul Constantin Rudnițchi, în cadrul căruia Cosmin Călin, Director Executiv Clienți Mari Corporativi, BT, Ștefan Vuza, Președinte, Chimcomplex, Adrian Cătălin Bulboacă, Managing Partner, Bulboacă&Asociații SPARL, Ana Cernat, Senior advisor, Finnovators Blunomy  și Sebastian Ionișcu, Director Comercial Top Corporate, BRD GSG au dezbătut pe marginea temei mai largi Relațiile dintre bănci și clienți de retail: cum se combină eficient digitalizarea și educația financiară.

Panelul dedicat segmentului de retail, moderat de Cosmin Cosma, Co – Founder & CEO, Finqware s-a focusat pe tema mare *Relațiile dintre bănci și clienți de retail: cum se combină eficient digitalizarea și educația financiară*. El a găzduit vorbitori de marcă: Dana Dima, Vicepreședinte Executiv Retail și Private Banking, BCR, Andra Ion, Director – Planificare Financiară Personală la Raiffeisen Bank România,  Anca Crăciun,  Director Private Banking, BT, Tolga Banyocu, Director General Adjunct, Garanti BBVA, Anca Nuțiu, Director Executiv Retail, BRD GSG, Liviu Fenoghen, Director General, CSALB și Camelia Necula, Marketing Manager Daily Banking Tribe, ING Bank.

Evenimentul a fost încheiat de un interesant panel dedicate neobankingului, moderat de Lidia Cîrstei, COO, FintechOS, având ca temă largă Banking-ul generației Z: de la fintechs la neobanks. Speakeri au fost  Mugur Podaru, Director Direcția Operațiuni la Distanță, CEC Bank; Cristian Mustață, Head of Digital Strategy, BCR; Nic Bălăceanu, CEO, Lendrise; Luiza Domnișoru, Head of Communication CEE Region, Revolut România.

Cele mai importante concluzii desprinse din eveniment, dezvoltate exhaustiv,  vor putea fi regăsite în ediția de decembrie a revistei Piața Financiară (înregistrarea evenimentului poate fi regăsită pe https://www.piatafinanciara.ro/).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0