Potrivit datelor publicate de INS, întreprinderile care au avut anul trecut drept activitate principală servicii de piață au fost cele mai numeroase (50,1% din total), au cumulat cel mai mare număr de salariați (36,8% din total) și au produs cea mai mare valoare adăugată brută (VAB) în economie (34,1% din total).Ele au obținut 36,6% din profitul rezultat de pe urma activității desfășurate, semnificativ peste sectorul comercial (29,9%) și mult peste rezultatul din industrie (23,1%).
Deși valoarea brută obținută per salariat în construcții a fost cea mai scăzută din toate categoriile de întreprinderi, de 79,5% din media la nivel național, rezultatul a urcat la 92,7% din cel mediu. Comerțul a excelat la cifra de afaceri iar industria la investiții brute, dar aceste domenii de activitate s-au situat în final SUB rezultatul cumulat de serviciile de piață.
Comerțul a fost cel mai rentabil pentru angajatori, cu un rezultat per salariat de 141,6% din media pe țară, urmat la mare distanță de serviciile de piață (99,3%), construcții și, pe ultimul loc, sectorul industrial (doar 75% la nivel național, mult sub uzanțele UE și ale regiunii din care facem parte, ceea ce explică salariile sub media națională și procesul de dezindustrializare). Această dispunere a rezultatelor după obiectul de activitate, cu implicații majore asupra forței de muncă, ar trebui analizată foarte atent de factorii de decizie.
Sectorul industrial a fost devansat de servicii ca valoare adăugată brută la formarea PIB și a ajuns să fie aproape la jumătate de profitabil comparativ cu comerțul. Sector care este singurul situat (cu mult) peste media pe economie ca rezultat brut pe salariat. Ceea ce explică în bună parte atât modul de alocare a capitalului (inclusiv străin) cât și axarea creșterii economice pe consum. Din păcate, acest model de dezvoltare nu este sustenabil și vor trebui luate măsuri pentru echilibrarea economiei, afectată de deficite externe masive și de un minus bugetar cu mult peste limita permisă.
Notă metodologică: Numărul de întreprinderi (active): reprezintă numărul total al entităţilor care, din punct de vedere economic, sunt active în perioada de referinţă, respectiv realizează bunuri sau servicii, înregistrează cheltuieli şi întocmesc bilanţ contabil. Numărul mediu de salariaţi reprezintă o medie aritmetică simplă, calculată prin împărţirea sumei efectivelor zilnice de salariaţi din anul respectiv – inclusiv din zilele de repaos săptămânal, sărbători legale şi alte zile nelucrătoare – la numărul total al zilelor calendaristice (365 de zile). Cifra de afaceri reprezintă suma veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. Investiţii brute în bunuri corporale: – valoarea investiţiilor efectuate în cursul perioadei de referinţă în toate bunurile corporale, cumpărate de la terţi sau produse pe cont propriu şi a căror durată de utilizare este mai mare de 1 an.Valoarea adăugată brută la costul factorilor: reprezintă suma salariilor şi altor elemente legate de costul factorilor de muncă, a profitului, a subvenţiilor de exploatare, a amortizării capitalului fix, din care se scad impozitele legate de producţie. Rezultatul brut al exerciţiului: reprezintă diferenţa dintre suma veniturilor din exploatare, a celor financiare şi celor extraordinare şi suma cheltuielilor de exploatare, financiare şi a cheltuielilor extraordinare. Diferenţa pozitivă reprezintă profitul, iar cea negativă, pierderile.
COMMENTS