România se prezintă destul de slab în context european din perspectiva obiectivelor dezvoltare sustenabilă, potrivit datelor publicate de Eurostat în raportul pe 2022 într-o formă grafică ușor accesibilă. Din cele 13 domenii pentru care există o evaluare la nivel național, doar 2 sunt peste media UE iar în ceea ce privește progresul înregistrat anul trecut, doar 8 domenii au consemnat o evoluție pozitivă, în timp ce 4 au regresat și unul a staționat. Nu au fost adunate suficiente date pentru a se putea face o evaluare credibilă în cazul a patru domenii stabilite la nivel european drept ținte de dezvoltare sustenabilă, și anume apă curată și salubritate, reducerea inegalităților, acțiunea climatică și viața acvatică.
Domeniile de dezvoltare sustenabilă
Stadiul domeniilor de dezvoltare sustenabilă
Agenda 2030 pentru dezvoltare sustenabilă, adoptată de Adunarea generală ONU în septembrie 2015, include monitorizarea progreselor înregistrate în acest sens, prin intermediul a circa 100 de indicatori structurați pe 17 domenii urmărite. Raportul pe 2022 al UE este al șaselea apărut și urmărește evoluțiile din ultimii cinci ani sau, unde sunt suficiente date, pe ultimii 15 ani. Agregarea se face sub forma unor indici față de media UE în ce privește situația la zi și, pe o scară de la -5 la +5, a progreselor făcute de fiecare țară. Ediția curentă include impactul pandemiei în 2020, 2021 și începutul lui 2022 în baza datelor statistice ale Eurostat.
Observații
1.Deși a înregistrat un progres remarcabil (+4,9) pe segmentul de eradicare a sărăciei, România a rămas la nivelul -58,63 pe o scară de la -100 la +100 comparativ cu media UE
2.Pe podiumul progreselor mai apar munca în condiții decente și creșterea economică (+3,3) deși poziționarea la -45,85 lasă încă mult de dorit, la fel ca și în cazul orașelor și comunităților sustenabile (+2,8, respectiv -39,76)
3.Dintre cele două domenii situate peste media UE, parteneriatul pentru atingerea obiectivelor a înregistrat un anumit progres (+1,0, respectiv +31,08), în timp ce energia curată și accesibilă, capitol la care stăm cel mai bine (+33,47) a fost în ușor declin (-0,6).
4.Stăm relativ bine la egalitatea de gen, ușor peste media UE (+1,35) deși nu s-au înregistrat progrese în acest sens.
5.De reținut, pe fondul dezvoltării economice prin care am recuperat decalaje importante la PIB/locuitor, înrăutățirea situației la eradicarea foamei (-0,8 și -18,36) și la consumul și producția responsabile (-1,0 și -36,20)
6.În fine, cel mai îngrijorător aspect pentru perspectiva pe termen lung este poziționarea catastrofală la educația de calitate (-96,37), unde România a mai găsit un mic spațiu și pentru înrăutățirea situației (-0,2).
COMMENTS