Trebuie să investim în vizibilitatea pieţei de capital din România, este nevoie de mai mult decât listarea Electrica şi Hidroelectrica pentru a atrage atenţia investitorilor străini, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), la press breakfast-ul „BVB la jumatatea anului 2014”.
„Investitorii se uită la potenţialul de creştere al pieţei. Dacă România va fi percepută ca o ţară cu potenţial, dar potenţial care să fie materializat, s-ar reduce diferenţa dintre piaţa de capital din România şi cea din Polonia”, a spus Sobolewski, răspunzând unei întrebări privind rulajul BVB comparativ cu Bursa din Varşovia.
Directorul general al BVB a spus că şi Bursa de la Varşovia a fost la dimensiunea la care este acum cea de la Bucureşti şi că „trebuie să vedem de ce s-a pierdut atât de mult timp şi ce se poate face”.
Sobolewski a arătat că nu se poate face o estimare exactă a perioadei de timp în care BVB va ajunge la nivelul Bursei de la Varşovia, dar ca la jumătatea anului viitor va ajunge din urmă bursele din Budapesta şi Praga.
Referitor la listarea Electrica, directorul general al BVB a spus că a apărut „aceeaşi problemă ca în cazul Romgaz – care să fie alocarea pe piaţa românească şi care să fie procentul de GDR-uri listate pe bursa de la Londra”.
Anunțul privind intenția Electrica de a lansa o ofertă publică iniţială de noi acţiuni şi de Certificate Globale de Depozit şi de a lista acţiunile pe Bursa de Valori Bucureşti şi Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra – „Intention to Float” (ITF) a fost publicat pe pagina oficială a Bursei de Valori de la Londra în dimineaţa zilei de 30 mai.
Subscrierea pentru Electrica este prognizată să înceapă la jumătatea lunii iunie iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie, potrivit Departamentului pentru Energie.
Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.
Potrivit ministrului delegat pentru Economie, 85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar diferenţa de 15% este pentru investitorii de retail (atât cei mari, cât şi cei mici). Tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acţiuni dacă va exista interes din partea acestora.
Pe tranşa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziţia unui număr de cel mult câte 1.000 de acţiuni, în funcţie de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.
Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.
COMMENTS