-
Calitatea infrastructurii digitale, cea mai apreciată condiție de piață oferită de România
-
Calitatea infrastructurii de transport considerată cea mai mare limitare pentru creștere economică sustenabilă
-
Calitatea României de membru UE ajunge între cele mai apreciate avantaje competitive de către comunitatea de afaceri
AmCham Romania a prezentat rezultatele unei noi ediții a sondajului privind calitatea climatului investițional în România. Răspunsurile la întrebările ce au vizat în mod special nivelul de apreciere a avantajelor competitive ale României, a principalelor condiții de piață și a măsurilor cu impact în economie din ultimul an întăresc semnalul de alarmă cu privire la sustenabilitatea creșterii economice în lipsa investițiilor publice, îndeosebi în proiecte de infrastructură de transport.
Deși majoritatea companiilor respondente confimă menținerea și în 2019 a tendinței de creștere a veniturilor, a investițiilor și a numărului de angajați, acestea exprimă totodată îngrijorarea cu privire la acele aspecte care afectează climatul investițional. Cele mai apreciate condiții de piață care au contribuit la performanța raportată de companii sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%), și nivelul de impozitare a companiilor. La polul opus, sunt considerate precare calitatea infrastructurii de transport, ce se regăsește într-un covârșitor procent de 94% din răspunsuri, urmată de lipsa politicilor și programelor de investiții publice, cu 66% și stabilitatea macroeconomică, cu 59%.
În acest context, principalele trei măsuri pe care respondenții le văd necesare pentru îmbunătățirea semnificativă a cadrului investițional și a competitivității economice a României sunt revizuirea calității cheltuielor publice și canalizarea lor către investiții (64%), creșterea absorbției fondurilor Europene (55%) și investițiile în infrastructură (51%).
“Este evident din aceste răspunsuri că sursa de îngrijorare pentru mediul de afaceri se află în zona politicilor publice care s-au orientat preponderent către stimularea consumului, prin majorarea cheltuielilor curente ale statului, și au lăsat în planul al doilea investițiile deși calitatea infrastructurii fizice este precară. Lipsa de investiții publice acționează ca o frână pentru creșterea sănătoasă a economiei și, mai mult, creează vulnerabilități din cauza deficitelor și a datoriei publice în creștere care restrâng tot mai mult posibilitățile de finanțare a investițiilor și generează riscuri în cazul unei recesiuni economice” a declarant Ionuț Simion, Președintele Camerei de Comerț Americane în Romania (AmCham Romania).
În topul celor mai apreciate avantaje, în mod surprinzător nu se află creșterea economică, 87% dintre companiile participante la sondaj apreciind mai mult potențialul de creștere, 78% calitatea României de membru EU și 53% calitatea capitalului uman, ceea ce demonstrează că UE este considerată principala ancoră de stabilitate într-un climat local perceput ca advers din perspectiva politicilor publice. În același timp, observăm că deocamdată capitalul uman este un punct forte pentru România, dificil de menținut însă în mixul de avantaje competitive în lipsa unor măsuri urgente de a adresa riscurile demografice și de redresare a sistemului educațional.
În ansamblu, răspunsurile celor 120 de companii membre AmCham Romania participante la sondaj, companii mari și mici din toate domeniile de activitate, reprezentative pentru asociație, denotă prudență, cel mai clar reflectată în deciziile de extindere a investițiilor în România pentru anul 2019. Astfel, cele mai multe companii preconizează în acest an investiții mici, de până la 1 milion EUR, deciziile de investiții fiind puternic condiționate de stabilitatea politică, de investițiile în infrastructură și de creșterea performanței administrației publice.
AmCham Romania va continua să aducă în atenția decidenților prioritățile și recomandările comunității de afaceri pe care o reprezintă în scopul îmbunătățirii climatului investițional și a politicilor publice cu impact în economie.
COMMENTS