Dezvoltarea durabilă nu este în contradicţie cu mineritul, atâta timp cât se respectă legislaţia din domeniu, a declarat Sorin Găman, directorul general al Direcţiei Generale Resurse Minerale din Ministerul Economiei, la Forumul Minier Român organizat de Finmedia. Reprezentantul Ministerului Economiei a arătat că în noua Lega a minelor, aflată în dezbatere la Senat, activitatea de închidere a minelor şi ecologizarea va fi inclusă în procesul minier.
„Trebuie să subliniem că dezvoltarea durabilă nu este în contradicţie cu mineritul. Dezvoltarea durabilă înseamnă şi că activitatea minieră poate contribui la dezvoltarea ţării atât prin volumul de resurse care se valorifică, cât şi prin modul în care influenţează comunităţile”, a spus Găman, care a arătat că, înainte de 1989, mineritul era dezvoltat în România şi, pe lângă racilele de mediu, a dus la dezvoltarea socială a ţării şi la crearea multor oraşe cu caracter minier predominant sau chiar monoindustrial.
„Legislaţia românească s-a adaptat cerinţelor Uniunii Europene, toate directivele UE fiind implementate în legislaţia românească, atât cele de mediu cât şi cele conexe industriei miniere. Mai mult, pot să adaug că în modificările la Legea minelor, aflată în acest moment în dezbatere în Senat, este prevăzut în mod clar că activitatea de închidere şi ecologizare a minelor închise din motive economice şi nu pentru epuizarea rezervelor se pot redeschide. Totodată este prevăzut faptul că activitatea de închidere ;i ecologiyare face parte din procesul minier şi toate proiectele miniere vor trebui să prevadă ciclul de viaţă integral al activităţii miniere, astfel încât toată lumea să fie sigură că tot procesul minier, indiferent de substanţele folosite, se desfăşoară respectând mediul”, a explicat Sorin Găman.
Reprezentantul Ministerului Economiei a arătat că mineritul acţionează asupra mediului, dar atâta timp cât un proiect îşi propune ca după încetarea activităţii şi extragerea rezervei să ecologizeze zona şi să lase o comunitate dezvoltată din toate punctele de vedere, lucrurile sunt în ordine. „Vă asigur că dacă toate instituţiile statului cu rol de control şi reglementare îşi vor face datoria, orice proiect minier care se va desfăşura în România va respecta pe lângă legislaţia din domeniu şi absolut toate bunele practici de la nivel internaţional”, a precizat Găman.
COMMENTS