- Apartamentele care nu depășesc plafonul de 600.000 lei (aproximativ 120.000 euro) și în limita a 120 mp utili vor mai putea fi achiziționate cu TVA de 5% până la 31 decembrie.
- Din 2024, taxa crește la 9% pentru acest segment de locuințe.
- Pentru 2024, trendul va fi de creștere a prețurilor, atât la achiziția de apartamente, cât și la chirii.
Românii care vor să achiziționeze un apartament care se încadrează în plafonul de 600.000 lei cu TVA de 5% mai pot face acest lucru până la 31 decembrie 2023, taxa urmând să crească la 9%, din 2024, majorare care se va regăsi și în prețul final al locuințelor. Atria Urban Resort, complex rezidențial dezvoltat în zona de nord-vest a Capitalei de EVERGENT Invesments, în parteneriat cu Cityring Development, mai are disponibile câteva apartamente finalizate din Faza a II-a, care se încadrează în plafonul de 5%, dar și apartamente din Faza a III-a, în prezent în curs de execuție, care, dacă vor fi precontractate până la finalul acestei luni, vor fi vândute cu TVA de 5% și în 2024.
De la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare noua cotă de TVA de 9% pentru apartamentele care nu depășesc plafonul de 600.000 lei (aproximativ 120.000 euro) și în limita a 120 mp utili, restul locuințelor urmând să aibă aceeași taxare de 19%, ca și în prezent.
Cota de TVA de 5% rămâne valabilă pentru apartamentele finalizate și achiziționate până la finele anului 2023 sau pentru apartamentele finalizate sau în constructie pentru care s-a încheiat un precontract și s-a achitat un avans în 2023. Așadar, clienții care doresc să cumpere un apartament cu TVA de 5% (în loc de 9%) trebuie să semneze un precontract până la 31 decembrie 2023 și să plătească un avans, chiar dacă vor semna în 2024 contractul final de vânzare-cumpărare.
”Lipsa predictibilității legislative este cea mai mare problemă pentru dezvoltatori, în condițiile în care un proiect imobiliar de amploare are nevoie de cel puțin doi ani pentru a fi executat. Iar tot acest joc cu schimbarea TVA și a plafonului de patru ori în patru ani a produs un stres atât dezvoltatorilor, cât și clienților acestora, care nu mai știu cum să-și planifice bugetul și ce decizii să ia. Ne trezim la mijlocul jocului cu reguli schimbate și, mai mult, cu anomalii care distorsionează piața. Ultima anomalie stridentă de data aceasta, elefantul din cameră, este faptul că cei care au semnat un antecontract în 2022 pentru un apartament care va fi livrat în 2024 au fost excluși din această măsură tranzitorie și vor fi obligați să plătească 9% TVA, pe când cei care fac acest lucru în 2023, plătesc 5%. Avem foarte mulți clienți în această situație și este de înțeles ca ei să fie supărați. Din păcate, noi, dezvoltatorii, suntem doar mesagerii acestui nonsens legislativ. Ce trebuie să înțeleagă clienții noștri este că nu dezvoltatorii scumpesc apartamentele începând din 2024, ci statul, prin majorarea taxei pe valoarea adaugata pe care dezvoltatorii sunt obligați să o colecteze și care va genera o majorare cu 2.500-5.000 de euro a prețului final”, a declarat Liria Themo, director de marketing al complexului Atria Urban Resort.
În oferta Atria Urban Resort mai există câteva unități disponibile în Faza a II-a, iar odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noilor măsuri fiscale, cererea pentru aceste apartamente a explodat. Important de precizat este faptul că, pentru apartamentele din Faza a III-a, care este în prezent în execuție și care va fi dată în folosință în toamna anului viitor, pot fi încheiate antecontracte în luna decembrie 2023, iar după achitarea unui avans de 10%, prețurile vor fi ”înghețate” la valorile actuale. Noii proprietari vor face, astfel, o economie de 2.500-5.000 de euro, bani pe care îi pot investi în amenajarea casei.
Trendul ascendent al prețurilor va continua și în 2024
Piața imobiliară a traversat și în 2023 un an dificil, marcat de provocări venite din surse variate, precum dobânzile mari, creșterile de prețuri la materialele de construcții, schimbările legislative sau blocajele la nivelul autorizațiilor de construire și a planurilor urbanistice în Bucuresti, care au menținut prețurile pe un trend ascendent, trend ce se va păstra și în 2024.
”Din experiența proprie, dar și din ce am discutat cu alți dezvoltatori, în 2023 nu a fost vorba despre o scădere a cererii de apartamente, ci mai de grabă de o amânare a achizițiilor. Au existat atât de multe mesaje contradictorii și zvonuri din mediul financiar și politic, încât multi au ales să aștepte, sperând că prețurile vor scădea. Oamenii s-au convins însă, în timp, că prețurile nu numai că nu au scăzut, ci chiar au crescut – cu aproximativ 3-5%, dacă vorbim de București -, iar odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noului pachet fiscal, cererea a crescut semnificativ. În cazul nostru, cererea pentru apartamente la Atria a avut un salt de peste 25% în această toamnă, față de perioada verii, o confirmare a faptului că oamenii s-au acomodat cu ideea că prețurile nu vor scădea și există premise să crească și la anul”, a mai spus Liria Themo.
Evoluțiile de pe piața imobiliară arată că trendul ascendent al prețurilor, în București și orașele mari, va continua și în 2024, chiar dacă va fi mai moderat. În ceea ce privește chiriile, acestea sunt deja pe val și vor continua să crească, trend întâlnit în toate capitalele europene.
Faza a III-a a proiectului imobiliar Atria Urban Resort, demarată în toamna anului trecut, a ajuns în faza de finisare și amenajare, cele 350 de apartamente urmând să fie aibă cea mai înaltă rată de eficiență energetică, la standardul nZEB. Cele 7 blocuri de tip boutique sunt în diferite stadii de execuție, o parte din fațade sunt deja finisate, iar la interior se lucrează la instalații, balustrade, pardoseli din granit pe holuri și lifturi. La finalul iernii, vor fi plantați copacii și vor fi amenajate parcurile și grădinile interioare. În această fază, care va fi recepționată în toamna anului 2024, vor fi disponibile apartamente de tip studio (37-45 mp utili), apartamente cu 2 camere (52-61 mp utili), 3 camere (67-83 mp utili) şi 4 camere (87-100 mp utili). Totodată, unele apartamente vor avea terase de până la 21 mp şi grădini de până la 55 mp, cu logie sau balcon. Regimul de înălțime al clădirilor este același ca și în fazele anterioare, respectiv preponderent P+4 și P+6, cu distanțe de până la 100 de metri între construcții. Când va fi finalizată, Faza a III-a se va întinde pe o suprafață totală de 22.834 mp.
COMMENTS