Specialiștii explică la ce folosește o poliță facultativă, în completarea asigurării obligatorii:  O asigurare pentru locuință acoperă și bunurile din casă sau daunele provocate vecinilor

Specialiștii explică la ce folosește o poliță facultativă, în completarea asigurării obligatorii: O asigurare pentru locuință acoperă și bunurile din casă sau daunele provocate vecinilor

Leader Team Broker, jucător cheie pe piața asigurărilor de nișă din România și Europa, atrage atenția asupra faptului că asigurarea locuinței ar trebui să fie una dintre prioritățile proprietarilor, iar în completarea celei obligatorii este indicat să achiziționeze și o poliță facultativă, în condițiile în care aceasta acoperă, pentru doar câteva zeci de euro, o varietate de riscuri dintre cele mai diverse.

Guvernul a stabilit ca, din luna noiembrie, prima de asigurare pentru polițele obligatorii pentru locuință (PAD) să crească de la 100 la 130 de lei, majorarea fiind justificată de creșterea costurilor cu reasigurarea și presiunile inflaționiste. Potrivit statisticilor oficiale (baza de date PAID și INS), la 31 octombrie 2023, erau în vigoare sub 2 milioane de polițe obligatorii, ceea ce înseamnă că, în România, doar una din 5 proprietăți este asigurată, conform legii. 

PAD este asigurarea obligatorie și trebuie plătită ca atare, dar proprietarii trebuie să știe că aceasta îi despăgubește doar în situații generate de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, inundațiile în urma ploilor abundente și alunecările de teren. Pentru orice alt tip de incident în urma căruia o locuință este avariată, trebuie încheiată o asigurare facultativă. Astfel, dacă vrea să-și știe locuința și bunurile din ea în siguranță, orice proprietar ar trebui ca, pe lângă asigurarea obligatorie, să se gândească să încheie și o poliță facultativă, care acoperă o serie mult mai largă de riscuri. Fie că vorbim despre banala inundație de la vecini, fie despre evenimente mai grave, ca spargerea locuinței și furtul unor obiecte de valoare, asigurarea facultativă pentru locuințe oferă garanția unor despăgubiri consistente în situații de criză”, a declarat Răzvan Rusu, fondator Leader Team Broker de asigurări.

Leader Team Broker, care are în portofoliu cele mai multe produse de asigurare de pe piață și lucrează cu peste 30 de asigurători locali și internaționali, oferă clienților săi una dintre cele mai bogate oferte de polițe de asigurare, inclusiv pentru asigurarea facultativă a locuinței. 

Astfel, polițele pentru asigurarea locuinței de la Leader Team oferă clienților posibilitatea de a personaliza pachetul de asigurare, după nevoi și preferințe. Clienții pot, de asemenea, opta pentru o serie de acoperiri opționale, pe lângă cele standard, pe care compania le oferă.

Polițele de la Leader Team acoperă riscuri dintre cele mai diverse, cum ar fi: inundații provenite de la vecini sau de la propriile instalații, vandalism și furt de bunuri din locuință, lovirea locuinței de către autovehicule, explozii, dar și trăznet sau cutremur.

Cauza principală a daunelor pe asigurările de locuință o constituie inundația cu apă de pe conducte, fie de la vecini, fie din cauza propriilor instalații, respectiv peste 50% din daune. Însă cei care își fac o asigurare facultativă pentru locuință, aceasta va acoperi toate riscurile neprevăzute care pot apărea, fie din cauze naturale, fie în urma unor incidente excepționale. De asemenea, asigurarea funcționează și pentru acoperirea bunurilor care nu fac parte integranta din structura clădirii, cum ar fi aparatura electrică și electrocasnică, mobilier și materiale textile de valoare sau tablouri și obiecte de artă”, a declarat Alexandra Elena Durbacă, CEO Leader Team Broker de asigurări.

Separat, o poliță facultativă poate conține și o clauză de răspundere civilă față de terți, care se poate dovedi a fi extrem de utila în cazul inundațiilor accidentale a apartamentelor inferioare sau a altor tipuri de incidente datorate funcționării defectuoase a aparaturii electrocasnice sau a instalației electrice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0