Sprijin de 809 milioane euro din partea Grupului BEI pentru educație, alimentare cu apă și canalizare, eficiență energetică, investiții private și combaterea efectelor COVID-19 în România

Sprijin de 809 milioane euro din partea Grupului BEI pentru educație, alimentare cu apă și canalizare, eficiență energetică, investiții private și combaterea efectelor COVID-19 în România

  • BEI și FEI colaborează cu cele mai mari bănci românești pentru a combate efectele economice ale COVID-19,
  • Programul BEI de susținere a învățământului superior a acordat deja resurse pentru noi investiții la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București,
  • Record de plăți pentru proiectele din România și numeroase altele în pregătire pentru spitale, educație, siguranța rutieră și finanțarea proiectelor de alimentare cu apă și canalizare.

Învățământul superior, alimentarea cu apă și canalizarea, eficiența energetică și investițiile sectorului privat în România beneficiază de finanțări în valoare de 809 milioane euro acordate de către Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții către parteneri publici și privați români în 2020.

Angajamentul Grupului BEI include și finanțări dedicate pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 asupra capacității firmelor românești de a investi și de a face față condițiilor noi de piață.

“În 2020, pandemia coronavirus a adus provocări unice pentru România, Europa și întreaga lume. Grupul Băncii Europene de Investiții a contribuit în mod semnificativ la sprijinirea firmelor românești pentru a supraviețui dificultăților economice create de pandemie, precum și la accelerarea investițiilor în învățământul superior, sănătate, apă și energie. Colaborarea strânsă dintre Grupul BEI și România a avut un impact major asupra oportunităților economice, priorităților în infrastructură și serviciilor esențiale din țara noastră. Numeroasele proiecte în pregătire ale BEI și FEI în România vor adăuga la acest bilanț impresionant”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor Publice și Guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor BEI.

“Pentru a reduce impactul COVID-19 și a construi un viitor mai bun, este esențial să ne asigurăm că firmele investesc și că proiectele prioritare vor continua. Colaborarea excelentă dintre partenerii publici și privați români și Grupul BEI, mai ales prin experții tehnici de la biroul din București, a avut un efect semnificativ asupra investițiilor în economie, sectorul social și combaterea schimbărilor climatice în România. Finanțarea de         809 milioane angajată de către BEI și FEI în 2020 va sprijini mii de firme, studenți și gospodării din întreaga țară în anii urmatori.” a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al BEI responsabil pentru România.

“În 2020, FEI a acordat IMM-urilor din România peste 387 milioane euro. Finanțările includ: noi acorduri de garantare și contribuții în fonduri de capital de risc, suport pentru zece scheme locale de microfinanțare și prima tranzacție de securitizare sintetică la nivel național pentru dezvoltarea finanțării de tip leasing. Echipele FEI din România și Luxemburg vor mobiliza în continuare finanțări cu impact în colaborare cu partenerii noștri locali.” a spus Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții.

Informații detaliate despre suportul financiar și tehnic al Grupului BEI pentru investiții prioritare și pe termen lung au fost oferite astăzi de către Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte BEI responsabil pentru România;  Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții; și Debora Revoltella, Ecomomist șef al BEI. 

BEI și FEI au discutat cu miniștri din Guvernul României despre susținerea proiectelor de investiții

Confirmarea angajamentului ferm al BEI în România are loc în urma unor întâlniri recente  cu Ministrul Finanțelor Publice Alexandru Nazare, Guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor BEI, precum și cu miniștrii din Guvernul României responsabili pentru investiții și proiecte europene, transport și energie.

Consolidarea investițiilor sectorului privat și redresarea economică după pandemie

Investițiile private, leasingul în agricultură, producție și servicii și finanțarea inclusivă pe tot teritoriul țării vor beneficia de 633 milioane euro prin finanțări semnate între BEI, FEI și partenerii financiari importanți din România.

Băncile și instituțiile financiare nebancare partenere vor putea oferi finanțare crescută și în condiții flexibile pentru ca mediul de afaceri să poată face față provocărilor rezultate din pandemia COVID-19.

O nouă formă de suport din partea BEI pentru investițiile sectorului privat constă în finanțări de 100 milioane euro pentru creșterea capacităților de depozitare și distribuție, precum și pentru noi programe de creditare pentru antreprenori și comunități dezavantajate.

De asemenea, BEI și FEI au colaborat la prima tranzacție de securitizare sintetică din România care va sprijini finanțarea specializată de tip leasing și va permite firmelor românești să își modernizeze echipamentele de producție și parcurile de autovehicule.

Un raport recent dezvăluie impactul mixt al pandemiei asupra investițiilor firmelor din România

Un recent raport BEI de cercetare economică sugerează că firmele românești, ca și cele din UE, sunt mai pesimiste cu privire la perspectivele pe termen scurt. Cel mai mare grad de pesimism se referă la contextul economic.

Sondajul BEI cu privire la investiții evidențiază că nesiguranța cu privire la viitor rămâne pe primul loc între obstacolele pe termen lung în calea investițiilor (82% din firme), urmată de criza personalului calificat (72%). Firmele din România invocă lipsa unei infrastructuri adecvate de transport ca obstacol pe termen lung în proporție mai mare decât media UE (63% față de 40%).

Noul sondaj arată că investițiile firmelor se concentrează pe înlocuirea clădirilor și echipamentelor de producție existente, cu accent pe active fixe. În jur de un sfert (27%) din firmele românești raportează anularea sau amânarea planurilor de investiții ca rezultat al pandemiei COVID-19, situându-se sub media UE (35%).

O proporție similară de firme din România (27%) declară că iși vor continua investițiile, chiar dacă vor reduce scopul sau dimensiunea acestora, adică mult peste media UE (18%). Aproximativ o firmă din zece au dificultăți în a se finanța, sursa principală rămânând cea internă. Accesul la finanțare reprezintă o problemă mai mare în România decât în alte state membre ale UE, iar firmele cu investiții insuficiente în digitalizare și eficiență energetică se confruntă cu dificultăți mai mari în obținerea finanțării externe.

În ceea ce privește potențialul României de tranziție la economia verde, trei sferturi din firmele românești (75%) declară că sunt afectate în prezent de schimbările climatice, cu mult peste media UE (58%), în timp ce două treimi din firme (66%) investesc deja sau planifică să investească în proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice,  similar mediei europene (67%). Totuși, doar 37% din firme au reușit să investească în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, cu mult sub media UE (47%).

Accelerarea investițiilor în învățământul superior din România

În cursul verii trecute, BEI a lansat prima schemă optimizată de finanțare pentru învățământ superior din România. Aceasta va sprijini îmbunătățirea condițiilor de predare, cercetarea și inovarea în universitățile din România în perioada 2021-2025.

Primele două împrumuturi au fost semnate cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Aceste facilități vor accelera dezvoltarea strategică, vor îmbunătăți facilitățile de cercetare și procesul de predare în beneficiul studenților și cercetătorilor în anii următori.

BEI este în discuții și cu alte instituții de învățământ superior din România pentru ca acestea să poată beneficia de finanțarea pe termen lung si de expertiza BEI în susținerea investițiilor în educație din Europa. 

Eficientizarea costurilor cu încălzirea în gospodării și școli 

În 2020, BEI a continuat să susțină programe de eficiență energetică în România și a agreat o finanțare de    42 milioane euro pentru Programul de Investiții în Eficiența Energetică pentru trei sectoare din București.

În total, programele au ca obiective scăderea utilizării energiei și reducerea facturilor de încălzire pentru 900 clădiri rezidențiale și 19 școli, iar noua finanțare BEI susține atingerea acestor ținte. Acest nou sprijin va asista în implementarea Planului Național pentru Eficiență Energetică și a Inițiativei UE pentru Eficiență Energetică.

Proiecte BEI și FEI de importanță majoră pentru România în viitor 

În lunile următoare, BEI va finaliza asistența acordată pentru construirea a trei noi spitale: un spital regional de urgență la Iași și două noi spitale regionale în Craiova și Cluj.

De asemenea, sunt în pregătire noi programe de îmbunătățire a siguranței traficului, finanțări pe termen lung pentru extinderea și modernizarea infrastructurii regionale de apă (după suportul acordat anul trecut pentru programul de apă în Cluj și Sălaj), ca și noi inițiative de susținere a mediului de afaceri și a investițiilor efectuate de către municipalități. 

Începând din 1991, BEI și FEI au acordat peste 17 miliarde euro pentru investiții publice și private semnificative în România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0