- Centralele cu o putere totală de 300 MW vor genera 386 GW/h de energie regenerabilă pe an
- BERD este un lider în finanțarea ecologică și un susținător puternic al ambiției României privind energiile regenerabile
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Raiffeisen Bank International oferă un pachet de finanțare de 110 milioane de euro pentru construirea și exploatarea a două centrale solare fotovoltaice în sud-estul României, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 300 MW. Proiectele Iepurești și Ghimpați marchează încrederea tot mai mare în piața energiei regenerabile din România, ca urmare a schimbărilor cheie de reglementare pentru a susține programul ambițios de energie verde al țării.
Un împrumut BERD de 55 de milioane de euro, care va fi egalat cu 55 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank International, va fi împărțit în două tranșe de 25 de milioane de euro și 30 de milioane de euro. Prima va fi acoperită parțial de o garanție pentru prima pierdere oferită de Uniunea Europeană în cadrul programului InvestEU .
Proiectul este de așteptat să genereze anual 386 GW/h de energie electrică regenerabilă, evitând aproximativ 160.000 de tone pe an de emisii de dioxid de carbon. Energia electrică produsă va fi vândută pe piața locală.
Grzegorz Zielinski, șeful BERD Energy Europe, a declarat: „Suntem încântați să sprijinim investițiile Nofar Energy în energie regenerabilă în România, cu sprijinul garanției InvestEU. Aceste centrale solare vor crește capacitatea de energie regenerabilă a României, susținând ambiția țării de a adăuga 11,9 GW de capacitate regenerabilă până în 2030.”
Favi Stelian, Chief Executive Officer Nofar Energy România, a declarat: „Această realizare nu este doar o piatră de hotar; este următorul pas logic în călătoria continuă a Nofar de creștere și excelență. Finalizarea cu succes a acestor proiecte va juca un rol crucial în sprijinirea obiectivului ambițios al României de decarbonizare, contribuind la un viitor mai verde pentru regiune.”
După un deceniu de investiții limitate, sectorul energiei regenerabile din România se confruntă cu un impuls reînnoit. BERD este un susținător cheie al tranziției ecologice a țării, care nu numai că va îmbunătăți mediul, ci și va proteja securitatea energetică a țării în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Ambiția tot mai mare a României în acest domeniu se bazează pe angajamentele la nivelul UE adoptate în cadrul inițiativelor Fit for 55 și REPowerEU , care vizează creșterea producției de energie regenerabilă și reducerea emisiilor nocive. În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor din surse regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la o mai ambițioasă 36,2% până în 2030, adăugând 11,9 GW de nouă capacitate regenerabilă.
Proprietarii proiectelor Iepurești și Ghimpați sunt RTG Solar Energy și Solis Imperium, ambele societăți cu răspundere limitată constituite în România și deținute majoritar de OY Nofar Energy, o companie israeliană de energie regenerabilă listată la Bursa de Valori din Tel Aviv.
BERD, lider în finanțarea schimbărilor climatice, a investit până în prezent aproape 11 miliarde de euro în 524 de proiecte în România.
COMMENTS