Start în România pentru Bank of China, una dintre cele mai mari instituții financiare din lume

Start în România pentru Bank of China, una dintre cele mai mari instituții financiare din lume

La începutul acestei săptămâni au fost lansate oficial operațiunile Bank of China în România, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Parlamentului în prezența E.S. Jiang Yu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, E.S. Basil Constantinescu, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în RP Chineză și Republica Mongolia, Liu Liange, președintele Consiliului de Administrație al Bank of China dar și a prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.
„Am marcat aici, la Palatul Parlamentului, parcurgerea unei alte mile importante a relației bilaterale româno-chineze care anul acesta a sărbătorit 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. Deschiderea la București a unei sucursale a Bank of China, a patra cea mai mare instituție bancară din lume, este rezultatul unui proces început în urmă cu 27 de ani și reprezintă încununarea unor demersuri susținute, inițiate în urmă cu un an și jumătate direct cu conducerea Băncii, la Beijing, pentru finalizarea acestui proiect. Evenimentul de astăzi reprezintă o recunoaștere a atractivității economiei românești, a performanțelor macroeconomice din ultimul deceniu, a solidității unei economii de piață funcționale care a condus la revenirea puternică după criza economică din 2008-2009, a atractivității mediului investițional din România, a stabilității sistemului financiar-bancar, a atractivității și performanțelor notabile ale pieței de capital, în general a potențialului remarcabil de creștere a economiei românești și a mediului financiar-bancar și de capital din țara noastră.
Efortul intens din ultimul an și jumătate s-a bucurat de sprijinul constant, inclusiv tehnic, al echipei de specialiști a BNR și a conducerii acesteia în materializarea cu succes a acestui proiect. Vizita oficială din primăvara acestui an a Guvernatorului BNR, domnul Mugur Isărescu, la Beijing, și discuțiile purtate cu conducerea Băncii Centrale chineze și a Bank of China au reprezentat un pas important în concretizarea proiectului și au vizat, printre altele, promovarea cooperării financiare bilaterale și aspecte logistice, regulatorii și de reglementare privind înființarea sucursalei București a Bank of China. De altfel, discuțiile referitoare la oportunitățile mediului de afaceri, comercial, investițional, financiar și al pieței de capital au continuat și în această dimineață, cu ocazia primirii oficiale a domnului Liu Liange, președintele Consiliului de Administrație al BoC de către domnul Guvernator Mugur Isărescu. Urez succes Sucursalei din România a BoC și îmi exprim speranța că activitatea acesteia în România va contribui la o mai bună explorare a oportunităților de afaceri în ambele țări și, în egală măsură, la o susținere mai activă a prezenței mediului de afaceri și a produselor românești pe piața chineză,” a declarat în exlusivitate pentru Piața Financiară, ES Basil Constantinescu, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în RP Chineză și Republica Mongolia.
Înființată în 1912, Bank of China este singura bancă care funcționează în mod continuu de mai bine de un secol și, de asemenea, cea mai globalizată și integrată bancă din China. În prezent, are sucursale în 60 de țări și regiuni din întreaga lume, inclusiv 25 de țări situate de-a lungul Noului Drum al Mătăsii, ceea ce o face banca chineză cu cea mai extinsă structură atât de pe glob, cât și de-a lungul inițiativei Noul Drum al Mătăsii.

Bank of China s-a clasat anul trecut pe locul 4 în clasamentul „Top 1000 Cele Mai Mari Bănci din Lume” realizat de către The Banker și a fost desemnată Bancă Globală de Importanță Sistemică, devenind astfel unica instituție financiară dintr-o economie emergentă care a fost desemnată bancă globală de importanță sistemică nouă ani la rând. În plus, Bank of China este lider global în serviciile transfrontaliere în Renminbi, cantitățile de compensare și decontare transfrontalieră de Renminbi ocupând în mod continuu primul loc la nivel mondial, susțin bancherii chinezi.
Președintele Liu Liange a declarat că, în ultimii ani, Inițiativa Noul Drum al Mătăsii și mecanismul de cooperare „17 + 1” au reprezentat platforme extinse de colaborare și schimburi între China și România, cu un important potențial de cooperare în infrastructură, conectivitate regională și alte domenii.

Odată cu deschiderea sucursalei din București, BoC va colabora cu partenerii chinezi și români pentru a contribui la promovarea prosperității economice și la consolidarea schimburilor culturale dintre cele două țări, susțin reprezentanții băncii.
În urmă cu câteva săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declarase: ”Înființarea pe teritoriul României de către Bank of China a unei sucursale, ce preconizează să desfășoare operațiuni din luna decembrie a acestui an este rezultatul firesc al acestor evoluții pozitive. Doresc să remarc prezența domnului Guo Lixin, director general al acestei sucursale, căruia îi urez succes în activitate”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0