Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex: „Vom fi cu siguranță cel mai mare grup industrial din Estul Europei și în primele 5 din Europa!”

Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex: „Vom fi cu siguranță cel mai mare grup industrial din Estul Europei și în primele 5 din Europa!”

Un interviu cu Ştefan Vuza, unul dintre cei mai puternici antreprenori de la Bursa de Valori Bucureşti, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic Chimcomplex, este o adevărată provocare pentru că răspunsurile domniei sale nu sunt doar ale unui om de afaceri de succes, ci și ale unui om pasionat, cu un stil armonios de viață, ale unui om înțelept, dar, în același timp, visător. Ștefan Vuza a dezvoltat afaceri de succes în industrie, dar s-a îndrăgostit de Chimcomplex, o companie chimică românească cu tradiție, iar visul său a fost să reînvie industria chimică din România, și, pas cu pas, a construit în industria chimică românească un colos – Grupul CRC (Compania Română de Chimiei). De ce chimia? Poate pentru că, așa cum spune, deși chimia nu e totul, totul vine din chimie!“. Mi-a plăcut mult răspunsul său la întrebarea dacă se consideră un om de succes, eu cred că România nu are nevoie de modele de succes, ci are o nevoie disperată de modele de oameni plini de conținut, vindecători, modele armonioase și nu strălucitoare și tăioase, oameni ce transmit iubirea dintr-o privire și nu de cei ce au doar mintea ascuțită! Țara are nevoie de oameni de succes ce au atins înțelepciunea și care emană bucurie! Dacă un om nu are și nu poate transmite aceste valori atunci el este doar o carcasă, un produs mort, rezultatul unei societăți competitive, dar nu este un model de viață pentru că viața nu mai este demult în el!

(Interviu cover publicat în revista Piața Financiară nr. 9/2023)

Chimcomplex este cea mai importantă companie românească din industria chimică și una dintre cele mai proeminente afaceri din industria locală listată la bursa din București. În ce măsură ar fi posibil ca Chimcomplex să lanseze peste câțiva ani o majorare de capital prin intermediul BVB, prin care să se finanțeze prin atragerea de investitori instituționali în acționariat?

Strategia de listare pe o bursă internațională cum ar fi Bursa din Frankfurt a fost stabilită de Adunarea Acționarilor încă din anul 2020. Au fost deja inițiate acțiuni preliminare legate de calcularea ratingului de companie.

Evenimentele din Ucraina au pus în stand by toate planurile în lumea financiară europeană, dar imediat ce piața burselor și mai ales a bondurilor își revine și va fi optimă pentru zona noastră din Balcani vom finaliza tot pachetul tranzacțional.

Care ar fi un preț maxim al energiei electrice și al gazului care ar permite Chimcomplex să aibă o profitabilitate rezonabilă și să-și desfașoare activitatea în condiții competiționale comparabile cu concurenții săi din Europa și de pe alte piețe?

Noi nu privim astfel politica de prețuri ale gazului și energiei electrice. Prețurile pot să crească de câte ori doresc producătorii, dar să se facă asta în toate țările, pe același palier. Altfel, combinatele chimice din țările unde gazul și energia sunt de 3 până la de 10 ori mai ieftine, vor fabrica mai ieftin produsele chimice și vor vinde în locul nostru și pe piața noastră. Industria chimică este o industie globală, iar prețurile trebuie să fie aliniate între toate blocurile regionale, care sunt mereu în competiție.

Țara care nu va ține în echilibru prețurile la energie și gaze cu celelale țări vecine, își va pierde toată industria. Este simplu de înțeles, dar greu de făcut de către clasa politică de astăzi, care nu se implică. Ca urmare, România va pierde! Consumul de energie electrică de anul trecut, la nivel național, în medie a fost de 8.000MWH, iar acum este de doar 6.000MWH! Această reducere dramatică vine doar din oprirea capacităților de producție din industrie și nu de la populație, care a putut absorbi prețurile mai mari. Industria care a rămas astăzi în România, după 30 de ani de capitalism, este dotată cu tehnologii performante, dar care nu pot produce, deoarece țările vecine (Ungaria, Turcia, Germania etc.) au prețuri la energie mult mai mici și au ocupat piața.

Cum vede Ștefan Vuza viitorul companiei Chimcomplex, să zicem peste 5-10 ani?

O companie românească cu investiții masive în afara țării, pentru că se știe încă de pe vremea lui Isus că “niciun profet nu este iubit în țară lui”! Vom face în chimia României mai mult decât a făcut generația părinților mei, care au fost tot chimiști, și vom fi cu siguranță cel mai mare grup industrial din Estul Europei și în primele 5 din Europa! Dar cred că pentru aceste rezultate îmi trebuie mai mult de 10 ani, cu noroc și curaj poate mă încadrez în această țintă de timp.

Chimcomplex are renumele de angajator mai dificil? De ce?

Aceasta este singura strategie eficientă în cazul nostru. Să mă explic: chimia este o afacere complexă în care poți atinge obiectivele doar dacă performezi pe termen lung! Nu putem admite specialiști pe termen scurt (sub 4 ani de job) pentru că nu putem performa cu traseiștii! Se știe că pe piața muncii sunt 95% vânători de recompense și doar 5% manageri pasionați și integri! Un astfel de vânător de posturi nu poate fi competitiv și nu are chimie cu noi oricât de inteligent ar fi el! La noi managerul care nu atinge performanța la care s-a angajat singur, după  primele 12 luni este schimbat, deoarece cu atât mai puțin va avea șanse să o facă în viitor!

Pentru a reuși în chimie îți trebuie pasiune, iar un pasionat marchează în orice zi un rezultat și nu îi trebuie ani de zile sau cursuri, pentru că el învață singur zilnic! Trebuie să fii autodidact, dacă vrei să reușesti în ziua de azi! Cei ce sunt invitați să ne părăsească, bineînțeles că ne vorbesc, dar, în fapt, ne fac un serviciu fără să își dea seama: ne îndepărtează de mediocrii care nu mai vin la noi la interviuri, luându-se doar după câteva vorbe ale celor frustrați! Însă un profesionist îndrăgostit de ceea ce face vine și își culege datele personal și nu din exteriorul companiei. Un pasionat verifică personal mediul și nu se ia după vorbe, mai ales dacă acestea au venit de la un disponibilizat!

Rămânem fideli companiei noastre și nu ne coborâm standardele, iar gura lumii ne face bine pentru că cine are ochi de văzut, va vedea, iar cine are urechi de auzit va auzi! Cine trece acest test va fi apoi plătit regește pentru că rezultatele lor vorbesc de la sine!

Un studiu realizat de o companie de HR arată că doar 5 din 100 de angajați ajung să facă ceea ce își doreau în copilărie. Dvs. ce visați în copilărie să faceți când „veți crește mare”? Era pe lista de opțiuni și aceea de a deveni, cândva, antreprenor?

Da. Îmi aduc aminte că atunci când eram de 6 ani și vizionam serialul Dallas am avut multe visuri, dorințe, discuții cu privire la a ajunge om de afaceri. Am uitat cu timpul, însă ele mi-au rămas puternic înrădăcinate în subconștient. Apoi când eram deja student în anul doi, am luat în serios întrebarea „În ce pot eu excela?” și am făcut un test care îmi arăta din cele 7000 de meserii posibile care sunt primele 70 pentru care am abilități foarte bune, în care pot atinge excelența și în care munca necesară nu o simți ca un efort, ci ca o binecuvântare.
Au reieșit în final, după 4 runde de analize, 3 meserii: avocat – și sunt avocat de 15 ani, antreprenor, unde profesez de 30 de ani și preot, meserie pe care poate am să o practic după pensionare.

Până atunci eram ofițer militar cu o carieră perfectă și am avut marele curaj să o iau de la capăt! A fost infernal de greu, dar mă încurajăm mereu spunându-mi: „Dacă nu acum, atunci când?  Dacă nu eu, atunci cine?” Deci sunt între cei 5% care ajung să facă ce își doreau din copilărie, pentru că am luat viața în serios și nu mi-am risipit timpul și energia pe „atracțiile vremurilor”, ci pe ceea ce era cu adevărat important pentru mine, în funcție de talentele mele!

Până la urmă, dintre toate acele domenii, se pare că “magnetul” pentru dumneavoastră s-a dovedit a fi chimia. Cum s-a ajuns la această “relație” de peste două decenii, una care se dovedește foarte bună mai ales pentru Chimcomplex și, mai nou, pentru Oltchim-ul pe care l-ați salvat de pe marginea prăpastiei, practic? Ce satisfacții vă aduce implicarea totală pe aceste linii de business?

Cred că motorul unei vieți echilibrate și împlinite este cariera și îndemn toți tinerii să fie atenți la ceea ce își doresc, să nu facă compromisuri, să fie integri, garantându-le că dacă au o carieră împlinită cu siguranță și în toate celelalte planuri ale vieții (al familiei, al prietenilor, al spiritualității etc.) vor “defila”.

De ce chimia a fost magnetul? Poate pentru că, deși “chimia nu e totul, totul vine din chimie!“

Uitându-mă la cum arată cifrele companiilor manageriate de Dvs., nu poate să nu mă încerce o întrebare: unde ar fi fost România azi, dacă încă 100 de oameni ca Dvs. și-ar fi asumat riscuri și ar fi salvat și eficientizat tot ceea ce se putea din industria clădită în economia centralistă, căreia în 90 i s-a pus eticheta “fier vechi”? Dvs. cum ați răspunde la acestă întrebare? Se putea face mai mult?

Eu tind să cred că NU se putea face mai mult. Și în celelalte state din estul Europei s-a produs același fenomen de dezindustrializare, din lipsa liderilor, pentru că numărul talentelor este limitat și este constant ca procent, conform datelor statistice universale (adică în orice nație și în orice timp istoric). Statistica arată că 1 din 10.000 poate atinge nivelul de geniu. La noi în România, acești lideri nu au reușit să își găsească solul fertil în care să înflorească și mulți dintre ei au plecat sau au abandonat. Nu contează motivul, cel mai ușor este să dăm vina pe politic, însă ecuația este mult mai complicată. Dintre acele genii, au reușit să se adapteze la mediul ostil din țară, doar cei care aveau ceva în plus: o doză masivă de curaj și o rezistență nelimitată la uzură! De ce?

Pentru că avem acest tipar în spațiul Carpato- Danubiano-Pontic și vă invit să ne uităm în istorie unde vom observa că nației noastre îi cam lipsește curajul, nu avem prea multe modele, iar ca “cireașă de pe tort” avem în compensare mult mai multe evenimente de trădare, neimplicare și indiferență în comparație cu țările vecine!

Ca să concentrez răspunsul, din cei 2.000 de români super talentați (20 milioane împărțit la 10.000) au mai rămas în țară cam 200, iar în chimie statistic mai sunt 2 sau 3 … Ar fi fost bine să fi avut azi, acei 100 de oameni de afaceri din întrebare … dar i-am alungat și nici ei nu au putut să reziste mediului complicat pentru că nu erau “ranforsați”! Însă orice rău înspre bine este, dar despre asta vom vorbi altădată!

Ce le lipsește antreprenorilor români? De ce avem atât de multe companii decapitalizate? Ce sfaturi aveți pentru noile generații de tineri antreprenori?  

Nu le va lipsi nimic dacă nu se vor limita la inteligența lor și o vor completa cu integritate (chiar dacă pe termen scurt doare), curaj și dacă vor aplica câteva din învățăturile trăite de mine din care va împărtășesc câteva:

  1. Perseverența bate talentul!
  2. Foarte important: Înțelegerea lumii vine după experiență! Ori în societatea noastră sunt 90 % povestitori, tu ascultă-i, dar urmează-ți calea!
  3. Când ai decis să faci un lucru, implică-te cu toată mintea și inima ta, pentru că pasiunile apar numai după implicarea ta totală. Oamenii pasionați, fac ca ceea ce pare imposibil să devină posibil! Atunci când înveți, caută să o faci din dorință, altfel îți vei strica memoria și nu vei reține nimic. Fii autodidact!
  4. Dacă ai încredere în tine inspiri încredere și celor din jurul tău, iar unde este o atmosferă de încredere apare imediat și succesul!
  5. Îți petreci cea mai mare parte a timpului în mintea ta. Ai grijă ce plantezi în ea pentru că cea mai letală armă cu care omul se autodistruge este gândul! Cea mai mare poluare o întâlnim nu în natură, ci în mintea oamenilor! Ecologizează-ți mintea prin filtre, bariere și mult discernământ!
  6. Grupurile detestă cel mai mult pe cel ce gândește diferit! Nu opinia lui în sine deranjează grupul, ci îndrăzneala de a gândi și a fi diferit, lucru pe care grupul nu știe să îl facă!
  7. “Dă și vei primi înzecit” este scris în Biblie. Dacă ești integru vei primi încredere totală de la cei din jur! Dacă ești autentic vei primi sinceritate totală! Dacă ești într-o totală dăruire vei primi o loialitate totală, dar dacă oferi doar jumătăți de măsură vei primi la schimb …  doar la gramaj! Dă totul și lumea va fi a ta!
  8. Tot ce ai mai mult decât necesar, devine otrăvitor: ego, mâncare, teamă, furie dar și iubire, putere, bani, lene, vanitate și orice altceva!
  9. Curajul conține geniu, putere și magie! Curajul face diferența succesului în liga celor instruiți și inteligenți și nu uita, în afaceri câștigă doar acela care este dispus să piardă tot! “Îndrăzniți, eu am biruit lumea!” a spus Isus și cred că trebuie să îndrăznim și noi pentru că mediocritatea nu este o țintă! Și nu privi înapoi, tu nu mergi în acea direcție!

Sunteți un model de succes? 

Unii spun că da, dar eu cred că România nu are nevoie de modele de succes, ci are o nevoie disperată de modele de oameni plini de conținut, vindecători, modele armonioase și nu strălucitoare și tăioase, oameni ce transmit iubirea dintr-o privire și nu de cei ce au doar mintea ascuțită! Țara are nevoie de oameni de succes ce au atins înțelepciunea și care emană bucurie! Dacă un om nu are și nu poate transmite aceste valori atunci el este doar o carcasă, un produs mort, rezultatul unei societăți competitive, dar nu este un model de viață pentru că viața nu mai este demult în el!

Mihai Săndoiu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0