Steven van Groningen: Nimeni nu va investi dacă nu avem un cadru legislativ predictibil

banci28

Steven van Groningen, vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi preşedintele Raiffeisen Bank, avertizează că investiţiile şi mediul de afaceri este afectat de mediul legislativ imprevizibil, cu multe modificări realizate fără consultarea mediului de afaceri, aşa cum s-a întâmplat cu recentul cod al insolvenţei aprobat de guvern, dar declarat neconstituţional.

„Este clar ca atunci când vorbim de mediul afaceri şi de investiţii, avem nevoie de un mediu predictibil. Un investitor, un antreprenor, nu va investi într-un mediu care nu este predictibil. În România s-au făcut eforturi masive pentru crearea unui cadru stabil din punct de vedere macroeconomic, dar pe de altă parte, în privinţa procesului legislativ, noi credem că este extrem de important ca atunci când este vorba de schimbări legislative să avem un proces predictibil”, a spus Groningen, la o conferinţă pe tema legislaţiei privind insolvenţa.

„Nu putem să continuăm să adoptăm legislaţie importantă fără un proces de consultare cu mediul de afaceri. În cazul insolvenţei, procesul este prea lung, prea scump şi se recuperează prea puţin. Nu vedem aceste probleme rezolvate prin noul act normativ”, a adăugat el.

Groningen consideră că declararea OUG privind insolvenţa drept neconstituţională este un lucru bun, pentru că adoptarea în procedură de urgenţă nu asigură predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat că la consultările privind realizarea legislaţiei în domeniul insolvenţei au participat doar practicienii şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi Guvernului.

Curtea Constituţională a admis, la sfârşitul lunii octombrie, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

Premierul Victor Ponta a criticat decizia şi a acuzat Curtea Constituţională că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, el afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

Mediul de afaceri solicită un regim al insolvenţei eficient, transparent şi predictibil, FIC, AmCham, RBL şi AOAR, cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de propunerile de modificare a legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cât şi de maniera în care acestea s-au dorit a fi adoptate, potrivit unui comunicat de presă.

Regimul actual al insolvenţei este nefavorabil unui mediu atractiv pentru afaceri şi de investiţii: procedurile durează prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procedurii gradul de recuperare al creanţelor este prea mic.

La începutul anului 2013, sumele datorate de debitorii aflaţi în insolvenţă se ridicau la 10 miliarde RON, iar estimările indică o creştere a acestora, mai ales în rândul companiilor mari şi foarte mari. România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte eficienţa procedurilor de insolvenţă şi pe locul 99 în lume, conform datelor Băncii Mondiale.

FIC, AmCham, RBL şi AOAR consideră că propunerile de modificare promovate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 nu corectează în mod adecvat aceste deficienţe. Proiectul de lege a fost în dezbatere publică pentru o scurtă perioadă de timp, dar Guvernul României a ales să ţină cont în mică măsură de observaţiile şi recomandările pe care organizaţiile noastre le-au înaintat după eforturi considerabile depuse într-un grup comun de lucru.

În ceea ce priveşte maniera de adoptare remarcăm că încă o dată a fost aleasă calea Ordonanţei de Urgenţă, aspect sesizat şi de decizia recentă a Curţii Constituţionale. ŢConsiderăm că în cazul unui proiect care reglementează un mecanism fundamental al economiei de piaţă, calitatea actului legislativ trebuie să primeze caracterului de urgenţă al adoptării. Parlamentul României trebuie să fie forul decizional şi de dezbatere al legii privind insolvenţa şi sperăm că aceasta va fi calea aleasă în continuare”, se arată în comunicat.

Practica folosirii procedurii ordonanţei de urgenţă afectează încrederea comunităţii de afaceri şi atractivitatea mediului investiţional. FIC, AmCham, RBL şi AOAR consideră că deciziile guvernamentale trebuie să fie predictibile. 83% dintre oamenii de afaceri din România consideră că deciziile Guvernului nu sunt predictibile, arată un sondaj realizat recent.

În acest context FIC, AmCham, RBL şi AOAR au organizat în data de 6 noiembrie 2013 o dezbatere la care au participat profesionişti şi experţi în domeniu alături de reprezentanţi ai companiilor membre, organizaţiilor internaţionale şi oficiali români.

Dacă autorităţile doresc să crească nivelul investiţiilor din economia românească, considerăm că este absolut necesar să ţină cont de următoarele principii care să guverneze procedurile de insolvenţă :

1. O mai bună disciplină a participanţilor – debitori, practicieni, judecători;

2. Scurtarea duratei procedurii şi implicit a costurilor asociate;

3. Creşterea gradului de recuperare a creanţelor;

4. Un număr mult mai mare de dosare ar trebui soluţionate prin reorganizare şi restructurare decât prin faliment.

Cele patru organizaţii îşi exprimă în continuare disponibilitatea de a fi în dialog cu autorităţile pentru punerea în aplicare a unui regim al insolvenţei care să sprijine buna funcţionare a pieţei libere şi care să nu poată fi deturnat în favoarea unor participanţi marginali.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 2