Academia de Studii Economice din Bucureşti a organizat în data de 22 octombrie 2015 la sala Robert Schuman, conferința finală a proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, Contract nr. POSDRU/160/2.1/S/137280, în calitate de partener la implementarea acestuia.
Proiectul „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” a presupus dezvoltarea unui program integrat de consiliere și orientare profesională a studenților și a fost cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni”. Implementarea proiectului a fost realizată de către Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu S.C. Gi Group Staffing Company S.R.L,Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București,Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
În debutul evenimentului a conferenţiat prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Prorector ASE Bucureşti, responsabil cu relațiile interinstituționale și cu mediul economico-social, pentru a scoate în evidență succesul implementării proiectelor POSDRU la nivelul instituției și beneficiile oferite studenților participanți la programele de doctorat, postdoctorat, consiliere și orientare în carieră, practică și antreprenoriat. În concordanță cu scopul direct al proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, domnul prorector a anunțat constituirea centrului de consiliere în carieră al ASE, acesta fiind deja aprobat și funcțional.
Rezultatele, respectiv performanțele obținute de universitate în cadrul proiectului, mai sus amintit, au fost detaliate de către conf. univ. dr. Liliana Crăciun – Coordonator Activităţi Partener P5-ASE, care a prezentat: parteneriatele încheiate de universitate cu companii relevante din mediul de afaceri (16 parteneriate), mărimea și structura grupului țintă consiliat (295 studenți ASE de la ciclurile de licență și masterat, reprezentând opt facultăți din cadrul universității) și tipologia activităților desfășurate de membrii grupului țintă pe parcursul proiectului (conferințe de management al carierei, sesiuni de evaluare generică a aptitudinilor, sesiuni de evaluare specifică a aptitudinilor și construire a planului de dezvoltare profesională, vizite de studiu la companii, conferințe dedicate dezvoltării durabile și tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor, sesiuni de formare a abilităților transversale).
Partenerul privat din cadrul proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” a fost reprezentat la conferință de către doamna Roxana Cioclov, cu funcția de Coordonator Evaluare Aptitudini, al cărei discurs s-a concentrat asupra oportunităților de îmbunătățire a potențialului de angajabilitate pentru studenții participanți la programul integrat de consiliere și orientare în carieră. În opinia doamnei Cioclov, studenții pot câștiga avantaje pe plan profesional prin implicarea consecventă în activități extracurriculare, iar factorii cheie pentru o carieră de succes includ, în majoritatea cazurilor, deschidere, curaj, spirit de inițiativă, implicare, perseverență și conștiința lucrului bine făcut.
Evenimentul a atras un nivel ridicat de interes din partea audienței, formată din studenți ai universității, reprezentanți ai grupului țintă. Mai mult, dezbaterile interactive susținute de invitați au determinat luări de cuvânt din partea anumitor studenți, care au dorit să evidențieze utilitatea activităților desfășurate în proiect pentru pregătirea lor profesională și dezvoltarea de noi aptitudini de muncă.
Astfel, Daniel-Marian Ferbințeanu, student în anul 3 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, a precizat faptul că cele cinci vizite efectuate l-au ajutat să înțeleagă modul de implementare practică a cunoștințelor dobândite în anii de studiu universitar, iar experiența în cadrul companiei Scandia Food i-a fost necesară pentru a conștientiza cum ar trebui să-și promoveze calitățile profesionale pentru a atrage interesul angajatorilor. Loredana Mihaela Chelu, studentă în anul 2 la Facultatea de Business și Turism, a considerat deosebit de utilă vizita la compania Athénée Palace Hilton Bucharest, având în vedere relavanța domeniului pentru specializarea studiată la ASE. Ioan Gheorghe-Ivănescu, student în anul 2 la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, a apreciat consilierea oferită de reprezentanții companiilor Genpact Romania și British American Tobacco Romania în cadrul trainingurilor de elaborare a CV-urilor, scrisorilor de intenție și de participare la interviurile de angajare. Andreea-Cristina Coman, studentă în anul 2 la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, a fost plăcut impresionată de posibilitatea de a interacționa cu directorii departamentelor companiei Telekom Romania Communications, concluzionând că astfel de proiecte „te ajută să te descoperi, să înțelegi ceea ce vrei și la ce ești bun”. La finalul conferinței, mulți studenți și-au manifestat dorința de a colabora, în viitorul apropiat, la proiecte similare.
COMMENTS