Studiu ANIS: Piața locală de software și servicii IT a înregistrat în 2017 o creștere de doar 2%, dar România este privită cu interes de investitori

Studiu ANIS: Piața locală de software și servicii IT a înregistrat în 2017 o creștere de doar 2%, dar România este privită cu interes de investitori

Conform celui mai recent studiu comandat de Asociația Industriei de Software (ANIS) și realizat în mod tradițional de compania Pierre Audoin Consultants, piața internă de software și servicii IT în 2017 a crescut cu doar 2,1% față de anul trecut, ajungând la 975 milioane de euro. Cifra de afaceri totală a sectorului IT a crescut cu 11 % în 2017, comparativ cu 2016, atingând pragul de 4 miliarde de euro, Pentru 2018, este preconizat ca veniturile totale generate de industria de software și servicii IT să ajungă la 4,5 miliarde de euro.

Exportul de software și servicii IT contribuie decisiv, cu 3,025 miliarde de euro, mai exact 75,6%, la valoarea întregului sector IT, în creștere cu peste 14% față de valoarea înregistrată în anul precedent. Venitul generat intern, însă, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2,1%!), de la 955 milioane de euro, cât au fost înregistrați în 2016, la 975 de milioane în 2017. Din totalul exportului de produse și servicii IT, aproximativ 75% merge către piața europeană – 22% către cea americană, restul fiind direcționat către alte piețe.

Companiile din top 10 generează circa un sfert din valoarea pieței. De asemenea, din topul 300 al celor mai mari companii de software și servicii IT care activează pe piața locală, 40% sunt firme românești. Situația sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piața de software și servicii IT este următoarea: industrial – 22%, sectorul public – 20%, banking – 16%, telecom – 11%, utilități, retail, servicii – câte 8%.

Este îmbucurător că industria tech își continuă creșterea, însă previziunile arată că în condiții similare, va atinge în curand o fază de platou. Pentru menținerea și accelerarea ritmului de creștere, companiile au nevoie de un mediu predictibil și sănătos, care să încurajeze investițiile semnificative în tehnologie în toată economia și în sistemul public. În același timp, industria tech își concentrează prioritățile de dezvoltare în zona de inovație și în proiecte de educație cu impact pe termen mediu și lung, lucru care se reflectă și în proiectele ANIS”, a declarat Teodor Blidăruș (foto), președintele ANIS.

Potrivit studiului ANIS, numărul total de angajați cu contracte full-time din sectorul de software și servicii IT a ajuns în 2017 la 89.850 de specialiști, o creștere cu 7,5% comparativ cu 2016. Dintre aceștia, 88,6% ocupă posturi tehnice, restul deținând poziții în departamente non-tehnice. Trei sferturi dintre companiile cu cei mai mulți angajați au capital străin.

Îmi amintesc că în 1999, atunci când a deschis în România biroul de reprezentare al companiei sale de cercetare, domnul Pierre Audoin a prezentat guvernului Radu Vasile de la acea vreme, după o analiză atentă a pieței locale, o serie de predicții privind performanțele pieței IT din România peste 20 de ani, adică din 2019.

Acestea opina că România ar trebui să ajungă în două decenii la o valoarea a pieții cât a 20-a parte din valoarea pieței franceze, ajunsă azi la 50 mld. euro, adică la 2,5 miliarde euro. Am ajuns abia la 975 milioane euro! Tot acesta previziona peste 20 de ani o valoare totală a pieței IT din România cât o zecime din industria IT din Franța, situată azi la 100 mld. euro, deci la 10 miliarde. Noi am ajuns la 4 miliarde! În fine, tot domnia sa era de părere că România va putea ajunge în 20 de ani la un procent de 1% din populație cu competențe IT, adică măcar 180.000 de persoane. Or noi avem abia 90.000 de specialiști în domeniu! Am avut șanse bune să atingem toate aceste obiective, dar la nivel decizional și strategic s-au făcut prea multe greșeli!”, a spus Eugen Schwab-Chesaru, viepreședintele PAC.

Singura țintă realizată din predicțiile dlui Audoin este cea legată de productivitatea per specialist IT în România, ajunsă în 2017 la 44.500 euro/angajat/an, deși și aceasta pare azi slabă prin raportare la ceea ce se realizează pe plan european și global.

Mai rămâne însă o mare șansă României: optimismul investitorilor străini, care mizează încă foarte mult pe viitorul IT-ului și al proiectelor lor în România.

Asta se întâmplă datorită capacității demonstrate a specialiștilor de aici a adapta extrem de rapid noile tehnologii și soluții, modului de abordare a provocărilor. Antreprenorii, specialiștii și managementul din branșă au convingerea că în România va exista interes și activitate IT intensă în viitorii 10 ani.

Există senzori virtuali pe care investitorii îi pun pe anumite piețe și, din fericire, aici optimismul este la cote foarte ridicate. Putem avem probleme doar la capitolul asigurării resurselor umane și al vitezei de regenerare a acestor resurse!”, a mai spus reprezentantul PAC.

Întăresc cele spuse de colegul de la PAC subliniind că deja pentru începutul anului 2019 au fost anunțate pentru România fonduri de investiții de tip venture capital în valoare de 120-150 milioane euro, un nivel de maxim pentru acest tip de investiții la nivel european”, a completat Teodor Blidăruș.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0