Studiu Deloitte: Încrederea fondurilor de capital privat, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, pe fondul incertitudinii economice

Studiu Deloitte: Încrederea fondurilor de capital privat, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, pe fondul incertitudinii economice

Activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală ar putea încetini, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, în condițiile în care aproximativ jumătate din participanții la sondaj (46%) declară că se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească în lunile următoare. În ciuda acestor previziuni îngrijorătoare, economiile celor mai multe țări din Europa Centrală cresc de două-trei ori mai repede decât cele ale statelor din Europa de Vest, Polonia estimând un avans de 3,5%, iar România, de 3,1% în 2020, față de 1%, în zona euro.

Încrederea profesioniștilor din cadrul firmelor de private equity (PE) din Europa Centrală a scăzut treptat în ultimii doi ani și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani. Activitatea acestora, deja în scădere în 2019, ar putea continua să se reducă, conform estimărilor a mai mult de un sfert din respondenți (27%).

Ponderea profesioniștilor în tranzacții care se așteaptă să-și concentreze eforturile pe investiții noi în următoarele luni este în scădere în ultimii patru ani, de la 73% în 2016, la 52% în cea mai recentă ediție a studiului. În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, majoritatea participanților la studiu (69%) estimează că acestea vor rămâne la același nivel.

Previziunile economice prudente și prețurile mari stimulează apetitul pentru vânzare, un sfert dintre respondenți (25%) declarând că se vor concentra pe acest aspect în următoarea perioadă. În acest moment, România pare să fie o piață a vânzătorilor, însă așteptările lor privind prețurile s-ar putea ajusta ușor, în condițiile în care acestea e posibil să scadă în 2020, după cum spun 48% dintre respondenți. Totuși, observăm în continuare un apetit mare al fondurilor de private equity pentru tranzacții în România, cei mai mulți dintre jucătorii locali fiind implicați activ în astfel de proiecte, mai ales în calitate de cumpărători”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.

Liderii de piață sunt considerați în continuare cei mai atractivi pentru cumpărători, ținând cont de faptul că 62% dintre respondenți se așteaptă ca aceste businessuri să fie cele mai competitive. Merită notat și că o zecime dintre participanții la studiu cred că start-up-urile vor fi cele mai căutate de cumpărători, acestea reprezentând un segment de piață care a apărut pe radarele investitorilor în anul 2015.

„Cele mai multe tranzacții din România în care au fost implicate firme de PE în 2019 au fost achiziții și este îmbucurător să observăm că, pe lângă jucătorii care sunt activi în România de ceva timp (investiția Mezzanine Management în PetStar, preluarea de către Abris Capital a Global Technical Group și a Dentotal Protect, achiziția de către Innova a Optiplaza și a Optical Network, preluarea de către Mid Europa Partners a unor clinici și integrarea lor în rețeaua Regina Maria), am asistat și la primele achiziții locale ale unor fonduri noi: investiția Highlander Partners în Ares, a celor de la Greenbridge Partners în Rus Savitar, a celor de la CEE PE în Flash Lighting Services, Brise Group și Farmavet-Pasteur. Apropo de premiere, merită menționată și prima achiziție efectuată de o firmă locală de private equity, și anume investiția Morphosis Capital în DocProcess. Ținând cont de investiția Blackstone Group de 175 de milioane de euro în Superbet, sunt încrezător că în România vor putea activa firme mai mari de PE în viitorul apropiat”, a adăugat Radu Dumitrescu.

„În România, activitatea fondurilor de private equity a continuat să crească pe partea de cumpărare, cu un total de 22 de tranzacții în 2019, față de 11 în 2018, a căror valoare estimată a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Ne așteptăm ca acești investitori să rămână activi în 2020, însă e posibil ca valoarea totală a tranzacțiilor să fie mai mică, dat fiind că în 2019 a existat o situație atipică, și anume au fost încheiate două tranzacții mari”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity, iar cea mai recentă ediție este disponibilă aici.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0