Tinu Sebeșanu, CEO IMPACT Developer & Contractor SA: IMPACT a demonstrat de-a lungul celor 30 de ani existenţă nu doar rezilienţa şi performanţa, dar şi capacitatea de a inova

Tinu Sebeșanu, CEO IMPACT Developer & Contractor SA: IMPACT a demonstrat de-a lungul celor 30 de ani existenţă nu doar rezilienţa şi performanţa, dar şi capacitatea de a inova

„IMPACT a demonstrat că este o corporație rezilientă deoarece am reușit permanent să ajustăm strategia de dezvoltare în funcție de provocările întâlnite, astfel încât să putem menține obiectivele noastre pe termen lung. Un pas important în acest sens a fost și decizia de consolidare pe vertical, la nivel de grup, prin înființarea de noi companii precum arhitectură, design sau achiziția pachetului majoritar de acțiuni ale constructorului RCTI Company, toate sub umbrela IMPACT Alliance. Acest proces de integrare pe veriticală va continua. În paralel, ne adaptăm, în permanență, oferta de vânzare la cerințele unei piețe aflate în schimbare din cauza provocărilor pe care 2022 le-a adus și pregătim perspectivele pentru următorii ani”, spune Tinu Sebeșanu, CEO al companiei.

În primul rând, felicitări pentru distincția primită în cadrul Galei premiilor Piața Financiară. Cum ați caracteriza anul 2022 pentru compania IMPACT: care au fost punctele tari și care au fost punctele ce v-au mulțumit mai puțin?

Premiul „BEST IN BUSINESS” acordat de revista Piața Financiară companiei IMPACT Developer & Contractor ne onorează și, în același timp, răsplătește eforturile depuse de întreaga echipă pentru a putea menține obiectivele stabilite, întrucât cuvintele care ne defineșc cel mai bine sunt adaptabilitate și reziliență.

IMPACT a demonstrat că are capacitatea de a inova permanent, de a gestiona și învăța inclusiv din șocurile pe care piața le-a primit ca urmare a pandemiei si a izbucnirii războiului din Ucraina. Pe lângă factorii de risc cu care tot mediul de afaceri s-a confruntat în ultimii doi ani, industria noastră este afectată, cu precădere, de impredictibilitatea duratei proceselor de avizare și autorizare ceea ce îngreunează planificarea pe termen mediu și lung.

Care ar fi principalele obiective ale mandatului Dvs. de CEO: ce ați dori să puteți ”raporta” acționarilor atunci când se va încheia acest prim mandat, unul care nu va fi unic, cu siguranță?

Mandatul meu în funcția de CEO a început acum aproape doi ani, iar obiectivul rămâne în continuare de a menține IMPACT lider în domeniul dezvoltărilor rezidențiale și de a stabili noi standarde de calitate a locuirii și de construcție pe piața rezidențială cu cele mai bune criterii de sustenabilitate. Extinderea naţională, precum şi diversificarea porto­foliului de proiecte se află, de asemenea, pe agenda de priorităţi cu scopul de a dubla valoarea companiei în acest mandat.

Un alt obiectiv major este creşterea atractivităţii acţiunii IMPACT la BVB prin majorarea free-float-ului si a randamentului pentru investitorii noștri. Acestea contribuie semnificativ în atragerea de capital pentru dezvoltările planificate pe termen lung.

Și pentru că e și un interviu bilanțier, v-aș ruga să punctați puțin, pentru cititorii noștri, cine este IMPACT Developer & Contractor și care au fost principalele borne ale dezvoltării sale? Pe ce valori se sprijină dezvoltarea companiei?

IMPACT Developer & Contractor este dezvoltatorul cu cea mai bogată experiență pe piața din România, cu peste 30 de ani de activitate, remarcându-se de-a lungul istoriei sale drept cea mai inovatoare companie de real-estate, fiind prima companie imobiliară listată la Bursa de Valori București (simbol bursier IMP) și prima care a emis obligațiuni în euro.

IMPACT Developer & Contractor dezvoltă comunități rezidențiale sustenabile de mari dimensiuni. În ultimii ani, prin adoptarea cadrului ESG, eforturile grupului s-au concentrat pe reducerea emisiilor de carbon atât prin proiectarea și execuția tuturor dezvoltărilor la standarde de sustenabilitate nZEB și BREEAM Excellent, cât și prin exploatarea de surse regenerabile de energie, precum ape geotermale, tehnologii geoexchange, panouri solare și fotovoltaice ce duc la reducerea utilizării combustibililor fosili. Efectul direct al acestor măsuri este resimțit de rezidenți și se traduce prin reducerea costurilor de întreținere și administrare a proprietăților, prin creșterea calității vieții. Respectul față de mediu, responsabilitatea și integritatea se numără printre valorile după care ne ghidăm întreaga activitate. Țintim către un viitor verde pentru comunitățile pe care le dezvoltăm în marile orașe ale țării, iar experiența acumulată în cei 30 de ani de existență ne ajută să fim mereu cu un pas înainte. La acestea adăugăm permanent componenta socială prin care întreprindem activități variate pentru comunitățile noastre, cu accent pe educație și sănătate în vederea creșterii calității vieții. Nu în ultimul rând, rafinăm permanent politicile de Guvernanță Corporativă, efort recunoscut prin obținerea punctajului maxim de 10 din programul VECTOR care măsoară nivelul de adoptare a bunelor practici de guvernanță corporativă, calitatea și  transparența relațiilor cu investitorii.

Cum arată astăzi compania, în cifre și indicatori reprezentativi? Care sunt orașele unde IMPACT e implicată semnificativ și ce proiecte dezvoltate vă fac mândru atunci când aveți ocazia să treceți pe lângă ele?

Chiar și în aceste condiții de piață tumultuoase, rezultatele grupului IMPACT pentru primele nouă luni ale anului recent publicate, au fost pozitive. Mai exact, vorbim despre o dublare a profitului net la nivel de grup consolidat, o creștere cu 43% a cifrei de afaceri și un avans de 19% față de aceeași perioadă a anului trecut a numărului de contracte de vânzare – cumpărare încheiate la 30 septembrie 2022. De asemenea, marja brută a fost de 36%, menținându-se în ţintele asumate, iar valoarea contractelor de pre-vânzare și rezervare semnate până la data 30 septembrie se ridica la 273 milioane lei. Tot la 30 septembrie 2022, IMPACT avea 516 unități pre-vândute și rezervate, cu valoare totală de 272,8 milioane lei, ceea ce susține strategia pe termen lung de expansiune la nivel național și diversificarea portofoliului de produse și servicii.

Am finalizat în București primul proiect cu certificare BREEAM Excellent – LUXURIA Residence, un nivel înalt de calitate al construcţiilor cu accent pe sustena­bilitate. Suntem  permanent în căutare de soluții inovatoare pentru creșterea calității vieții în comunitățile pe care le dezvoltăm. Proiectul GREENFIELD Copou din Iași, aflat în ultima etapă de autorizare, va deveni cea mai “verde” comunitate din întreaga regiune a Moldovei și va include peste 15.000 de metri pătrați de spații verzi, 533 de metri pătrați de spații comerciale, grădiniță și afterschool, centru de wellness cu sală de fitness și spații de relaxare. GREENFIELD Copou este primul proiect IMPACT care îndeplinește, de asemenea, criteriile de sustenabilitate nZEB.

Cum arată planurile de dezvoltare pe termen mediu și lung? Ce urmează după București, Constanța și Iași? Pe când un proiect de anvergură și în afara țării?

Continuăm dezvoltările de noi faze în proiectul Greenfiled Băneasa si în Boreal – Constanța. IMPACT deține în proprietate un portofoliu valoros de terenuri de aproape 80 Ha pe care va continua să dezvolte proiecte la nivel national cu o valoare brută de dezvoltare estimată la peste 1,5 miliarde de euro si care țintește dezvoltarea a 1,25 milioane mp, respectiv peste 10.000 de locuințe din seg­mentul mediu – accesibil,

Acest plan de dezvoltare al companiei pentru următorii 6 ani a fost conceput să includă două cicluri de producţie a câte trei ani fiecare și include finalizarea proiectelor în curs de execuție, precum și demararea a 8 proiecte noi, în principal pe terenurile existente în portofoliu. În linie cu dezvoltările anterioare, noile proiecte rezidențiale vor fi dezvoltate pe suprafețe mari de teren, în locații remarcabile, cu vecinătăți verzi, construite la standarde nZEB și BREEAM Excellent, folosind principii sustenabile și tehnologii durabile, respectiv utilizând surse alternative de energie, soluții ”smart city”, soluții de mobilitate electrică. Proiectele vor oferi servicii de primă necesitate integrate în cadrul centrelor comunitare, inclusiv servicii digitalizate de management al proprietății.

Ne axăm pe construcția de locuințe la un preț accesibil, care integrează elemente ce favorizează atât un stil de viață sănătos în zone verzi, cât și o viață socială și culturală activă pentru membrii comunităților.

Pe termen lung intenția este de a face pasul în extern spre statutul de dezvoltator regional.

Activați într-un domeniu în care necesarul investițional e uriaș. Cum decurge relația cu finanțatorii și cât de important e pentru Dvs. faptul că sunteți o companie listată pe BVB?

Piaţa de capital reprezintă un pilon central al strategiei de dezvoltare a companiei IMPACT prin emiterea de noi acţiuni şi obligațiuni listate la BVB. IMPACT are un istoric de companie listată de 25 ani, timp în care a obținut finanțări de peste 140 milioane euro. Compania este recunoscută național ca unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari, cu proiecte rezidențiale de anvergură, cât și proiecte mixte de referință, în marile orașe din România.

Ca parte a susținerii politicii de sustenabilitate, compania are în vedere și emisiuni de obligațiuni ”verzi” pentru finanțarea proiectelor cu standarde nZEB – “Nearly Zero Energy Building” și certificate BREEAM Excellent.

IMPACT Developer & Contractor este apreciat pentru comunicarea activă şi transparentă în relaţia cu investitorii, furnizându-le acestora informaţii clare, detaliate, precum şi estimări realiste şi argumentate privind activitatea companiei, rezultatele financiare şi evoluţia acţiunilor sale pe piaţa de capital.

 Și dacă am ajuns la nivel general, v-aș întreba cum a traversat sectorul imobiliar criza pandemică și actuala suprapunere de crize? Ce perspective se întrezăresc și ce loc ar trebui să ocupe sectorul construcțiilor în strategia de țară pe care România pare să o aștepte de mai mult de trei decenii?

Piața imobiliară comercială a înregistrat evoluții mixte, dacă în zona de birouri au existat provocări cauzate de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19, în zona rezidențială am observat alte tendinţe. Nevoia de a lucra de la distanță a direcționat resursele financiare ale persoanelor din clasa de mijloc și cea superioară către locuințe mai mari, inclusiv în afara orașelor, pe care unii le-au cumpărat, alții le-au închiriat. Cumpărătorii s-au concentrat pe raportul calitate-preț și pe soluțiile oferite de dezvoltatori de îmbunătățire a calității vieții. De altfel, IMPACT Developer & Contractor a comandat în septembrie 2021, la un an și jumătate de la debutul pandemiei COVID-19, un studiu comparativ privind calitatea locuirii – Rezidenți Greenfield versus non-rezidenți Greenfield, iar pentru 33% dintre bucureștenii care și-au manifestat intenția de achiziționa o locuință nouă, Greenfield Băneasa era considerată o opțiune de mutare. Motivele sunt modernitatea și localizarea proiectului, aerul curat, liniștea, pădurea.

Sectorul construcțiilor joacă un rol important în economia românească, oferă sute de mii de locuri de muncă, în special pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici iar performanța sectorului construcțiilor poate influența în mod semnificativ dezvoltarea României în ansamblu, cu impact direct asupra calității vieții oamenilor.

Toată lumea vorbește de o iminentă ”bulă” imobiliară, iar așteptările pentru cumpărători sunt de scădere a prețurilor locuințelor. Ce credeți că se va întâmpla pe piața rezidențialelor în condițiile actuale de incertitudini, de inflație, de înăsprire a condițiilor de creditare?

În Europa, depindem foarte mult de modul în care va evolua situația politică și de modul în care se va derula mai departe conflictul din Ucraina, deoarece schimbările care pot apărea în acest plan au reverberații puternice în economie. Este clar că, pentru industria noastră, o inflație foarte mare, care antrenează o creditare din ce în ce mai greu accesibilă, reprezintă una dintre principalele provocări. Stocul de locuințe din România este cel mai slab din Europa fapt care ne sugerează nouă, dezvoltatorilor, că în următorii 10-20 de ani va fi o cerere mare ce va depăși incontinuu oferta de locuințe noi, care trebuie să le înlocuiască și pe cele foarte vechi care și-au depășit deja ciclul de viață. Din păcate, de aproape doi ani, Bucureştiul se află într-o situație unică de blocaj, cu efecte devastatore pe termen mediu și lung, afectând dramatic balansul natural între cerere și ofertă.

De cealaltă parte, schimbarea modului de viață, de lucru, faptul că în unele domenii poți lucra din orice colț al lumii datorită tehnologiei, face ca noile generaţii să tindă spre chirie în defavoarea deținerii de proprietăți, datorită flexibilităţii conferite şi refuzului de îndatorare pe termen lung.

În ultimii ani, sectorul imobiliar românesc a crescut foarte mult, ȋn corelaṭie atât cu PIB-ul României, cât şi cu veniturile crescute ale cetăṭenilor. Prețurile locuințelor noi pot scădea, și chiar dacă, conjuctural, vedem o încetinire a procesului de vânzări din cauza creșterilor costurilor de finanțare, la care se suprapune scăderea puterii de cumpărare erodată de inflaţie, aceste fenomene vor genera creșterea cererii și implicit a costurilor pentru proprietățile de închiriat.

Așadar, urmărim cu atenție tot ceea ce se întâmplă atât la nivel global, cât și local și ajustăm eficient politica noastră de dezvoltare.

Mihai Săndoiu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0