„Anul acesta premiem liderii!Adică pe acei manageri şi antreprenori care au înțeles că etica în afaceri nu este doar un concept, că reputația se construiește greu și au învățat că forța unui proiect reușit stă în oamenii din spatele lui, în creativitatea, pasiunea, implicarea și tenacitatea pe care aceștia le arată zilnic”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea celei de a XXIV-a ediții a Topului firmelor din Capitală.
La eveniment au participat, alături de oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii academice, oficialităţi de la nivelul administrației şi organizaţiilor neguvernamentale. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat: prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României; prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României; Virgil Popescu, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor; Tomniţa Michaela Florescu, viceprimar, Primăria Capitalei; Daniela Popa, viceprimar, Primăria sectorului 1; Marian Țigănuș, viceprimar, Primăria sectorului 5; Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței; prof. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreședintele Senatului Universității Politehnica București; prof. univ. dr. ing. Dorel Mihai Paraschiv, prorector, ASE; Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”, Ion Stănciulescu, preşedintele Patronatului Român din Cercetare-Proiectare; Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor.
„Este o mare bucurie să văd în sală oameni cu care am colaborat în ultimii 27 de ani și care au contribuit la construirea unei economii de piață solide în România”, a afirmat prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României. „A venit momentul să reconstruim o elită demnă, care să ne facă mândri de țara noastră și cred că este misiunea pe care ar trebui să v-o asumați. Cred că dumneavoastră, oamenii de afaceri, puteți prelua acest proiect și puteți să transformați succesul acestei creșteri economice și într-un succes al însănătoșirii societății românești”, a continuat președintele Constantinescu.
Potrivit metodologiei de top, dintre cele 125.236 de firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2016, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 37.816 firme, adică 30,2% din total. Dintre acestea, Camera bucureşteană a premiat 6.840 firme, adică 18,1% din totalul firmelor considerate eligibile şi care reprezintă 5,5% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut.
Important de subliniat este faptul că dintre cele 6.840 firme premiate de Camera bucureșteană 3.374 de firme au intrat și în Topul național, reprezentând 27% din totalul companiilor premiate la nivelul întregii țări. Datele statistice indică faptul că 64,5% dintre entitățile premiate la nivel național la domeniul cercetare-dezvoltare și hightech provin din Capitală, ca de altfel și 43% din companiile ce activează în turism, 38% dintre laureații din domeniul servicii și 32% din industrie. Cele 6.840 companii însumează un total de cifră de afaceri de aproape 67,2 mld euro si un profit din exploatare de circa 5,7 mld euro.
Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2016, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, firmei Negro 2000 pentru „Brandul românesc al anului” și trofeul „Ioan V. Socec” Televiziunii Române, pentru obiectivitate și profesionalism în reflectarea fenomenului economic.
De asemenea, au fost acordate o serie de trofee speciale pentru: promovarea proiectelor românești construite cu viziune și pasiune (Digi 24 – Departamentul Economic), promovarea bunelor practici în afaceri (Antena 3 – emisiunea Income Magazine), promovarea antreprenorului român (Radio România Actualități), promovarea adevaratelor personalități din România (Radio România București FM – emisiunea Întalniri Capitale), Proiectul Smart CityRO (Agentia Nationala de Presă – Agerpres, Departamentul Economic), cea mai spectaculoasă revenire economică și cel mai mare profit realizat în rândul companiilor din Europa de Sud Est (Hidroelectrica), promovarea literaturii economice de calitate (Libraria Mihai Eminescu), sprijinirea exportatorilor români în cadrul programului guvernamental de promovare a exporturilor (Olimpic International Turism).
COMMENTS