Ultima șansă de înscriere la Black SeaClimAccelerator 2022. Cum au evoluat participanții primei ediții a programului

Ultima șansă de înscriere la Black SeaClimAccelerator 2022. Cum au evoluat participanții primei ediții a programului

  • Start-up-urile la început de drum mai au timp până pe 24 iulie să își înscrie ideile în programul care le oferă finanțare, mentorat și ghidaj pentru aducerea soluției pe piață

Black SeaClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România și Bulgaria dedicat start-up-urilor verzi care propun soluții prietenoase cu natura. Programul oferă finanțări totale de 300.000 de euro. Cele 16 start-up-uri selectate în etapa EarlyStage vor primi câte un grant nerambursabil de 5000 de euro.
Programul Black SeaClimAcceleratoreste organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, GRF+ ca partener de consultanță creativă precum și Innovation Starter în Bulgaria.
ClimAccelerator este singurul proiect dedicat start-up-urilor verzi din România care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde.
În cadrul programului sunt eligibile soluții scalabile pentru reducerea și gestionarea emisiilor de gaze cu efect de seră, care pot adresa verticale diferite: gestionarea managementului deșeurilor, proiecte care vizează economia circulară, inovație pentru transportul ecologic, un nou model de agricultură inteligentă, producerea de energie verde și regenerabilă, procese care încurajează un consum responsabil.Programul nu se limitează doar la aceste domenii și vizează orice tip de soluție verde care contribuie la atingerea neutralității climatice.

Black SeaClimAccelerator 2022 cuprinde 3 categorii de participanți, în funcție de stadiul de dezvoltare al start-up-urilor: 1. EarlyStage, 2. MVP sau 3. Growth. Pentru prima categorie înscrierile sunt deschise până pe 24 iulie, iar înscrierile pentru celelalte două categorii vor fi deschise în curând.
Participanții din categoria EarlyStage de anul acesta vor beneficia în cadrul programului de o programă diversă, care include: Workshop-uri și studii de caz, sesiuni de peersharing la nivel național și internațional, mentorat (matching 1- to-1 cu mentori cu experiență), conectare cu actori cheie din ecosistem și granturi în valoare de 5000 de euro pentru fiecare start-up.

Cum au evoluat participanții primei ediții din categoriaEarlyStage?
În ansamblu, participanții din EarlyStage de anul trecut și-au crescut numărul de clienți, au investit în dezvoltarea produselor sau serviciilor pe care le oferă și au avut un focus crescut spre componenta de comunicare și vizibilitate pe segmentele lor de piață.
În doar 2 luni de la lansare, Charger.ro (prima platforma online dedicată soluțiilor verzi și inteligente) au implementat peste 20 de soluții și au adus în portofoliu sau au în discuție peste 20 de furnizori și producători de soluții locali și regionali. Au dezvoltat parteneriate cheie cu ONG-uri sau actori locali, alături de care vor să creeze conținut informativ de calitate.
BLuana, care oferă produse „plantbased”, cu toate beneficiile cărnii de pește, făcute pentru a înlocui carnea de pește, a primit recent o investiție de 125.000 de dolari în cadrul acceleratorului.
StartupInvestor Accelerator Barcelona. Pentru ei, cele mai valoroase componente din ClimAccelerator 2021 au fost pitching-ul și mentoratul.

Cum au evoluat participanții primei ediții, din categoria MVP?
O parte din start-up-urile înscrise în categoria MVP s-au concentrat pe dezvoltarea unor noi produse sau verticale de business, iar altele pe achiziția de noi clienți.
MallȚărănesc, care implementează lanțul scurt alimentar, creând un ecosistem dedicat micilor producători, și-a lansat platforma în cadrul ClimAccelerator 2021. Între timp, au fost înregistrați în filtrați peste 1700 de producători, iar cu 150 dintre ei au semnat și contracte.
2030 Builders, platforma care ajută companiile să implementeze sustenabilitatea în cultura organizațională prin implicarea angajaților, a semnat un client nou, o companie B2B de dimensiuni mari.

Cum au evoluatparticipanții primei ediții, din categoria Growth?
Cei mai avansați participanți din ClimAccelerator 2021 se pregătesc de lansarea unor noi linii de business sau și-au îndeplinit deja acest obiectiv.
R-Create, prima soluție end-to-end de ambalare reutilizabilă, care oferă magazinelor online o alternativă la risipa de resurse cauzată de ambalajul de unică folosință, a încheiat un nou parteneriat la nivel național cu DPD. În prezent, au aproximativ 1000 de livrări cu ambalajele R-Create lunar.
Verde Food, marketplace care facilitează aprovizionarea continuă a restaurantelor cu ingrediente proaspete, fără depozitare, direct de la fermele locale și producătorii locali, se află într-un proces de creștere accelerată. În primele 6 luni ale lui 2022 (H1-2022) au dublat vânzările față de H2 2021 (iulie-decembrie 2022). În noiembrie 2021 s-au extins în al doilea oraș, Cluj Napoca, după București. În 2022 au început să aprovizioneze retailers (darkstores) cu legume și fructe proaspete, direct de la țărani.
Și Caminota, care oferă produse naturale pentru tencuială și finisaj, pe bază de argilă, care pot fi aplicate atât la construcții noi, cât și la clădiri vechi și monumente istorice, a crescut în ultimul an. Cifra de afaceri din 2022 a crescut față de 2021 de 4 ori, iar numărul de clienți a crescut de 6 ori.

Susținere și expertiză din partea juraților
În juriul categoriei EarlyStage, pe lângă jurații deja confirmați, Adina Crețu – Director Programe &EntrepreneurialGrowth Impact Hub Bucharest, Ionuț-Cristian Ciubotaru – Vice President Business Development Gas & Power Division OMV Petrom, Loredana Ianuș – Communication Director GRF+ și Raluca Nicolescu – SME Director Raiffeisen Bank, s-au adăugat de curând și Claudiu Butacu – CoFounderEFdeN și Linda Vasilescu – CoFounder R-Create.
În plus, pe parcursul programului, antreprenorii vor beneficia de mentorat din partea unor experți precum: Adelina Dabu, Expert Afaceri Publice și Sustenabilitate, Claudiu Butacu, Inginer & Co-Fondator @EFdeN, Alex Petrescu, Co-fondator & COO @Ecotree, Adrian Georgescu, CEO & Co-fondator @Biodeck, Gabriela Negru, CEO & Fondator @2030 Builders, Mihai Zânt, International Coachand Trainer @Humanistic, Cristian Danciu, Co-fondator @charger.ro, Teia Ciulacu, Președinte @Viitor Plus.
Din întreaga echipă de mentori, trei sunt antreprenori participanți în ediția 2021 a Black SeaClimAccelerator, ceea ce confirmă faptul că programul creează un ecosistem complex dedicat antreprenoriatului și inovării pentru mediu și climă pe termen lung, și nu doar o intervenție punctuală.
Pentru a afla mai multe despre avantajele participării la program, urmărește video-ul de aici:https://youtu.be/YvLs4vAhpr4

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0