În ziua în care scriu aceste rânduri se * dospeşte* bugetul (apoi urmează să fie trimis la *copt*, în Parlament). În linii mari, forţele politice aflate la putere într-o simbioză de interes comun au cam pus laolaltă ingredientele dorite de fiecare în parte. Desigur, asta nu înseamnă că în Parlament, sub presiunea unei părţi sau a celeilalte, nu se mai pot produce mici modificări, pe ici pe acolo, chiar *prin părţile esenţiale*. Că aşa-i la noi! Nici nu prea are cum să fie altfel, atât timp stânga împarte cu dărnicie ceea ce nu are (şi nici nu ştie să producă) iar dreapta înghite totul cu sughiţuri, de dragul statului la masa cu bucate (chit că e împinsă, uşor, uşor spre colţ). Oamenii lui Cîţu văd zi după zi cum pierd nu numai electorat ci şi privilegiile şi stipendiile pentru care au ţinut morţiş să dea mâna cu duşmanul istoric, PSD. Ce nu a înţeles fostul premier e faptul că încercând să demonstreze că USR e un partid mic a sfârşit prin a reduce PNL la statutul USR, în actuala Coaliţie. Dar trebuie să fi politician versat pentru pricepe tertipurile politice. Iar PSD are asemenea oameni: şi nu m-ar mira ca la momentul *rotaţiei de cadre*, stipulată în actualul acord, PSD să controleze deja suficienţi parlamentari pentru a rupe coaliţia şi a-şi arunca peste bord companionii deveniţi inutili (dar consumatori de resurse).
Revenind la construcţia bugetului, din confruntarea stângii cu dreapta a ieşit o construcţie şubredă, chiar dacă la suprafaţă şi în propagandă ea dă extrem de bine la cadru. Această construcţie e sprijinită precum beţivul de gard: depinde aproape în totalitate de PNRR. Acel PNRR atât de blamat de o parte a Coaliţiei de Guvernare care vrea morţiş să îl modifice (a se citi *să mai tragă niscaiva mălai pe turta proprie*). Dragi parlamentari veşnic nemulţumiţi, poate că nu aţi observat: fără veniturile din PNRR, şandramaua voastră politicianistă ce ţine loc de buget se va duce la vale pe apa sâmbetei. Şi nu cred că vă convine: altfel nu v-aţi fi dat mâna după ce v-aţi înjurat ani de zile. Pentru că trebuie să recunoaşteţi, aţi semnat un pact politic împotriva firii.
Revenind la subiect, v-aş atrage atenţia că acei bani deja luaţi, pentru care vă frecaţi mâinile, nu sunt vreo garanţie că vor mai aduce neapărat şi alţii, mai târziu: fără proiecte adevărate *potul* se poate subţia sunstanţial! Dacă mimaţi în continuare reformele, aşa cum ne-aţi obişnuit de peste 32 de ani, o să se aleagă praful şi de acest *proiect de ţară*, cum mai numesc unii PNRR. Iar fără ele creşterea economiei îmi e teamă că nu se va mai produce! Oricum deja analiştii devin circumspecţi, inflaţia galopează spre 10% (chit că unii au fardat-o bine în cele mai recente raportări), costul la care ne împrumutăm pe termen lung a sărit de 5% şi nu mai e cale e întoarcere (JPM prezice o rată a dobânzii de politică monetară de 5,5%). Poate ne mai explică odată domnul Cîţu care e creşterea economică reală când media estimărilor nominale e de 6,6% pentru 2021, sub rata inflaţiei, oricât de coafată ar fi ea!
Ce mai regăsim prin buget? Ceva mărunţiş la programul Saligny, cel care a dinamitat fosta alianţă de la Guvernare: 300 milioane de lei, credite bugetare (o picătură în oceanul de 20 de miliarde de lei din PNRR). În rest se mai poate observa cum instituţiile de forţă primesc bani mai mulţi, preşedinţia la fel, în timp ce, spre exemplu, Cercetarea rămâne sub 1% iar Educaţia nici anul viitor nu va atinge pragul prevăzut de lege. *Coana Justiţica* rămâne şi ea cu zestre mai puţină…
În rest, încheiem un an în nota aşteptărilor şi ne aventurăm în altul plin de pericole, volatilitate şi incertitudini. Nu îmi rămâne decât să vă urez La Mulţi Ani, sănătate, putere de muncă şi mult noroc în 2022! Iar dacă vă doriţi ceva, nu aşteptaţi ca politicienii să vă ajute!
COMMENTS