Citi a publicat un nou studiu – „Leadership-ul în trezorerie: de ce contează?”, în care explică de ce este important ca firmele să investească în performanța departamentelor lor de trezorerie. Cu ajutorul soluției sale globale de benchmarking Citi Treasury Diagnostics, Citi a derulat acest studiu ce analizează perspectivele a aproape 350 de trezorieri din corporații mari, reprezentative pentru o varietate de sectoare și regiuni de pe tot globul.
Trezorierii se confruntă cu așteptări tot mai mari de la conducerea executivă a companiilor în care lucrează, în contextul în care acestea navighează în peisajul creat de provocările geopolitice și macroeconomice, adoptă noi modele de afaceri digitale și implementează tehnologii emergente. De asemenea, pe măsură ce trezorierii pun în execuție strategii pentru a crea valoare pentru firmele lor, ei trebuie să răspundă așteptărilor constante de a-și justifica investițiile și de a-și evalua performanțele proprii față de cele ale competitorilor.
Prin acest studiu, Citi și-a propus să răspundă la trei întrebări: Contează performanța în trezorerie pentru o firmă?; Care sunt atributele unei trezorerii performante?; Care sunt pașii cheie necesari pentru a ajunge acolo?
Rezultatele sunt concludente: companiile care investesc în leadership-ul diviziilor de trezorerie se bucură de performanțe financiare mai bune. Citi estimează că primele 40 cele mai performante trezorerii evaluate în studiu au generat venituri suplimentare de până la 44 de miliarde de dolari în ultimii 5 ani, pe care îi atribuim performanței lor mai bune în cadrul trezoreriei. Un alt indicator: rentabilitatea capitalului investit (ROIC) la nivelul participanților la studiu este de 10% pentru cei cu o trezorerie de top față de 5,8% pentru companiile care au o trezorerie clasificată ca fiind în urmă.
„Trezoreriile de top asigură finanțarea eficientă a capitalului de lucru, identifică și atenuează în mod proactiv riscurile financiare și alocă lichiditățile pentru a finanța creșterea companiei”, a spus Shahmir Khaliq, Global Head of Services în cadrul Citi, adăugând: „Companiile pot folosi datele din studiu pentru a accelera ceea ce poate fi un proces îndelungat de a consolida o trezorerie de top. Și, făcând acest lucru, își sporesc capacitatea de a crește profiturile companiei.”
În timp ce gestionarea eficientă a operațiunilor curente și a lichidității este o funcție de bază pentru trezorerie, raportul Citi evidențiază că această arie prezintă oportunități semnificative de îmbunătățire pentru companii la nivel strategic. Datele arată că multe companii încă au dificultăți cu elementele de bază – inclusiv vizibilitatea completă asupra lichidităților, prognoza robustă a fluxului de numerar, mecanisme bine concepute pentru centralizarea numerarului și automatizarea proceselor. În același timp, trezoreriile de top valorifică digitalizarea ca un factor cheie pentru automatizarea de bază și utilizează accesul la date pentru un proces de decizie mult mai eficient.
„Aceste rezultate ne arată că firmele trebuie să accelereze investițiile în transformarea trezoreriei”, a declarat Stephen Randall, Global Head of Liquidity Management Services la Citi, adăugând: „Vestea bună este că ultima generație de soluții financiare bazate pe tehnologie le permite trezorierilor să automatizeze, să gestioneze riscurile și să utilizeze datele pentru a sprijini creșterea afacerii și a contribui la performanța financiară.”
Studiul integral „Leadership-ul în trezorerie: de ce contează?” este disponibil aici.
COMMENTS