UniCredit Țiriac Bank a continuat să finanțeze activ economia reală și a menținut abordarea de business centrată pe client. Astfel, creditele pentru IMM-uri au crescut cu 9,5%, cele pentru companii cu 7,1% în primele 9 luni din 2014. Soldul utilizărilor de credite de către beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 22% în intervalul septembrie 2013 – septembrie 2014. UniCredit Țiriac Bank continuă să administreze prudent riscurile efective și potențiale aferente calității portofoliului său de credite.
UniCredit Țiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat după interesul minoritar de 141,6 milioane lei (31,8 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2014.
Veniturile operaționale consolidate s-au plasat la un nivel consistent 261 milioane euro, similar celui înregistrat în primele 9 luni din 2013. Banca a dovedit astfel o capacitate robustă de a genera venituri și o bună rezistență la evoluțiile de piață, în pofida subțierii semnificative a marjelor de dobândă în ultimul an, care a fost parțial contracarată prin poziționarea mai puternică pe zone de business cu potențial ridicat.
Cheltuielile operaționale au atins nivelul de 131,6 milioane euro, în condițiile în care banca a continuat să controleze atent costurile. În consecință, UniCredit Țiriac Bank a obținut un profit operațional confortabil, de 129,4 milioane euro. Provizioanele pentru credite au ajuns la 84,5 milioane euro după primele nouă luni ale acestui an. Banca a continuat să monitorizeze atent riscurile efective și potentiale, reflectându-le adecvat în nivelul de provizionare.
Indicatorii financiari ai UniCredit Țiriac Bank, calculati după interesul minoritar, relevă o poziție echilibrată: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 6,3% în primele nouă luni din 2014, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,7%. Raportul între costuri și venituri s-a situat la un nivel echilibrat de 50%.
UniCredit Leasing, liderul pieței locale de leasing financiar, a acor¬dat în primele nouă luni din 2014 finanțări pentru achiziția de autovehicule și echipamente în valoare de 208 milioane euro, în creștere cu aprox 20% față de același interval al anului trecut. Volumul activelor totale a crescut usor, până la 650 milioane euro la finalul lunii septembrie 2014.
“Suntem aproape de finalizarea procesului de integrare a clienților Corporate preluați de la RBS România, care a necesitat o mobilizare importantă a eforturilor noastre, dar care decurge lin. Mizăm mai mult ca niciodată pe fondurile europene, în condițiile în care anii 2014 și 2015 sunt critici pentru reușita marilor proiecte și pentru nivelul absorbției în România. La nivelul pieței în ansamblu, facem eforturi în continuare pentru a ne plia pe cererea solvabilă, care rămâne la un nivel scăzut în pofida dobânzilor la minimum istoric”, a spus Răsvan Radu, Country Chairman UniCredit în România și CEO al UniCredit Țiriac Bank.
Volumul activelor consolidate la 30 septembrie 2014 a totalizat 6,55 miliarde euro. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 22,2 miliarde lei (23,7 miliarde lei incluzând creditele externalizate), susținut de creșterea cu 9,5% a finanțărilor acordate IMM-urilor și cu 7,1% a creditelor acordate companiilor în intervalul decembrie 2013 – septembrie 2014.
Pentru IMM-uri, UniCredit Țiriac Bank a implementat măsuri de aprobare rapidă a facilităților de credit și de eficientizare operațională a fluxurilor interne, reflectate în scurtarea timpului de răspuns și în general într-o mai bună deservire a clienților.
Valoarea soldului utilizărilor creditelor de către beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 22% în intervalul septembrie 2013 – septembrie 2014 (respectiv cu 16% în primele nouă luni din 2014). Din total, aproximativ o treime reprezintă finanțări în domeniul agricol, ceea ce confirmă implicarea UniCredit Tiriac Bank în susținerea acestui segment strategic al economiei românești.
Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 12,6 miliarde lei (2,9 miliarde euro). În contextul scăderii dobânzilor de referință la nivel de piață, s-a observat o creștere a apetitului pentru optiuni de economisire și investiții cu randament mai ridicat. Soldul plasamentelor în fonduri de investiții prin intermediul UniCredit Țiriac Bank a crescut cu 134%, de la 159,5 milioane lei (35,7 milioane euro) la 30 septembrie 2013, până la 373,9 milioane lei (84,8 milioane euro) la 30 septembrie 2014.
Banca dispune de lichiditate confortabila, atât din atragerea de resurse la nivel local, cât și din liniile de finanțare puse la dispozitie de grup și de instituțiile financiare internaționale.
COMMENTS