În primul trimestru al anului 2015 UniCredit Țiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat de 52,8 milioane lei (11,9 milioane euro) înainte de interesul minoritar.
Veniturile consolidate s-au ridicat în perioada raportată la 372,9 milioane lei (83,8 milioane euro), În timp ce cheltuielile operaționale au ajuns la 196,2 milioane lei (44,1 milioane euro).
Totodată, volumul activelor a atins 30,8 miliarde lei (7 miliarde euro) la sfârșitul lui martie 2015. Expunerea bilanțieră a portofoliului de credite este de 22,6 miliarde lei (23,6 miliarde incluzând credite externalizate). Depozitele atrase de la clientelă s-au plasat la 14 milioane de lei, în scădere cu 11,6%.
În ceea ce priveşte rata de solvabilitate individuală, în februarie 2015 aceasta a fost de 14,92%, confortabil față de nivelul minim reglementat. Iar rata creditelor neperformante (credite cu întârzieri la plată de peste 90 de zile și credite în cazul cărora s-a deschis acțiune juridică) este de 12,48%.
„Continuăm să ne consolidăm poziția de grup bancar de top pe piața locală, acordând atenție tuturor segmentelor noastre de clienți și adaptându-ne într-o manieră proactivă oferta de produse și servicii pentru a le răspunde cât mai bine nevoilor și așteptărilor. 2015 a demarat bine, iar rezultatele pentru primul trimestru dovedesc faptul că UniCredit conduce un business sustenabil în România și se implică activ în finanțarea economiei, atât prin colaborarea cu companii mari sau IMM-uri, cât și răspunzând nevoilor bancare ale persoanelor fizice. Evoluția segmentului nostru de fonduri europene confirmă implicarea UniCredit Țiriac Bank în susținerea acestui sector strategic al economiei românești” a declarat Răsvan Radu, Country Chairman al UniCredit în România și CEO UniCredit Țiriac Bank.
Segmentul de fonduri europene a afișat în primul trimestru o evoluție puternică, în condițiile în care nivelul soldului mediu al utilizărilor creditelor de către beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din totalul finanțărilor acordate de UniCredit Țiriac Bank segmentului său de fonduri europene, aproximativ o treime o reprezintă finanțările în domeniul agricol. Până la data de 31 martie 2015, prin implementarea acordului de garantare semnat între bancă și Fondul European de Investiții pentru Inițiativa Jeremie, un număr de peste 300 de IMM-uri au primit finanțări bancare care au depășit pragul de 80 de milioane de euro, volum dublu față de cel înregistrat la 31 martie 2014.
Individual, UniCredit Țiriac Bank a înregistrat în trimestrul întâi al anului 2015 venituri operaționale de 305,8 milioane lei, în scădere cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, determinată în principal de scăderea veniturilor din dobânzi. Cheltuielile operaționale aferente aceleiași perioade au fost de 167,7 milioane de lei, în ușoară scădere față de rezultatul pe anul trecut, conducând la un raport cost-venituri de 54,8%, în creștere cu 5,3pp față de rezultatul aferent anului trecut. Banca a încheiat perioada cu un profit net de 37,3 milioane de lei, în scădere cu 41,6% față de primul trimestru al anului 2014.
COMMENTS