- În ultimele luni, a fost remarcată o creștere a solicitărilor de recondiționare a telefoanelor mobile lansate în urmă cu aproximativ 20 de ani, cum ar fi Motorola Razr V3 sau Nokia 6310i.
- Surprinzător este faptul că solicitanții sunt persoane tinere, care ar putea fi sau chiar sunt fii sau fiice ale utilizatorilor acestor modele de telefon de la începutul anilor 2000.
Și mai surprinzătoare este, însă, motivația celor care deja formează un curent. Acești tineri au constatat că actualele telefoane, smartphone-urile, le acaparează atenția și le consumă timpul într-un mod ineficient și în alte zone decât cele de interes pentru ei. Unii au constatat că, în aproape orice repaus, orice moment de așteptare, deschiderea smartphone-ului a devenit un reflex, aproape necondiționat, care duce apoi la petrecerea a minute sau zeci de minute pe rețelele de socializare sau în alte aplicații, fără a-și fi propus măcar să facă acest lucru.
“Încerc să blochez consumatorii de timp și energie și să îmi facilitez accesul la ceea ce vreau să fac. De exemplu, să citesc și să vorbesc cu oameni. Pentru asta, țin mereu la îndemână un e-reader de dimensiunea unui smartphone, iar când este vorba de comunicare cu prietenii, prefer să sun sau să fiu sunat pentru a vorbi în loc să primesc mesaje la care să răspund. Cred că e mai sănătos să râdem decât să tastăm pictograme cu fețe zâmbitoare. Încă mai caut o variantă care să substituie comunicarea din grupurile de pe WhatsApp și consider că întâlnirile reale, față în față cu oamenii, sunt mult mai benefice.”, ne spune Vlad M., 18 ani, care a solicitat recondiționarea unui Motorola fabricat în 2004.
“Utilizarea în exces a smartphone-urilor poate genera depresie, anxietate și tulburări de somn. Asta în condițiile în care folosirea acestora devine, de foarte multe ori, un mecanism de a face față stresului și presiunii psihologice resimțite zilnic. Reducerea utilizării în exces a rețelelor de socializare poate, în schimb, să genereze o serie de avantaje, cum ar fi o mai bună calitate a somnului, o gândire mai eficientă și o memorie mai bună. Pe de altă parte, prioritizarea relațiilor sociale în detrimentul utilizării smartphone-urilor va contribui la îmbunătățirea acestora, vom observa o mai mare implicare și, de la sine înțeles, crearea unor conexiuni interumane autentice. Atunci când nu e posibilă renunțarea la utilizarea rețelelor de socializare, recomandarea ar fi aceea de stabilire a unor limite sau reguli referitoare la utilizarea acestora în contexte sociale.”, menționează Andreea Chirilă, psihoterapeut integrativ, fondator Optimind.
“Principala provocare la astfel de solicitări este găsirea bateriilor și a sistemelor de încărcare potrivite. Suntem impresionați că o mare parte dintre telefoanele pe care le primim pentru recondiționare nu necesită decât unele operațiuni de igienizare, acestea pornind și funcționând la “prima cheie”. Noi suntem specializați și dotați cu echipamente moderne pentru repararea și mentenanța smartphone-urilor de ultimă generație, dar ne adaptăm și acestor solicitări.”, declară Marian Abutoaiei, manager GSM Zone.
Aceste tendințe au fost remarcate la GSM Zone, service-ul de telefoane mobile care funcționează continuu de 25 de ani, primul operator care a lansat în timpul pandemiei sistemul de preluare prin corespondență a telefoanelor pentru reparații (pick & delivery). De curând, GSM Zone a deschis unul dintre puținele centre autorizate dedicate echipamentelor Apple din România.
COMMENTS