Universitatea Româno-Americană, în parteneriat cu Galeria DADA, a lansat joi, 29 iunie, expoziția de artă „URA și la…DADA”, un proiect unic în peisajul educațional și cultural din România. Evenimentul aduce în fața privitorilor, afișele expozițiilor unor mari artiști români, care au fost vernisate în România, SUA, Franța, Germania și Israel, începând din perioada interbelică și până astăzi.
Expoziția reflectă parcursul artistic, de-a lungul timpului, al unor mari personalități, în vremuri marcate de efervescența creatoare pe plan național, nume celebre care au contribuit la dezvoltarea culturii românești și universale. Astfel, sunt expuse peste 35 de afișe de expoziții și evenimente centrate pe mari artiști români, prezentând opere ale acestora, cu precădere din perioada modernă. Printre titanii incluși în expoziție, se numără Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Marcel Iancu, Geo Bogza și Tristan Tzara.
Această inițiativă, în premieră absolută, marchează începutul colaborării între Universitatea Româno-Americană și Galeria DADA, cu scopul de a aduce împreună educația și arta, propunând noilor generații o călătorie în universul educațional și artistic, prin cunoaștere și creativitate. Dedicată atât studenților, cât și pasionaților de artă, expoziția este menită să dăruiască culoare și să transmită emoție într-o lume digitală, în care arta reprezintă un mod de exprimare în perspectiva educației de viitor.
În cadrul expoziției, se regăsesc creații cu o semnificație istorică impresionantă și o componentă artistică memorabilă. Cel mai vechi afiș prezentat este unul cu adevărat spectaculos și extrem de rar, datând din anul 1914, realizat pentru primul film documentar românesc, produs de Casa Pathé, despre Ion Creangă, Mihai Eminescu și Veronica Micle, iar cel mai nou afiș, din perioada 2020-2021, marchează expoziția retrospectivă Victor Brauner, de la Muzeul de Artă Modernă din Paris (MAM).
„La Universitatea Româno-Americană, ne angajăm să oferim nu doar cunoștințe academice, ci și experiențe educaționale integratoare. Educația nu este și nu trebuie să fie limitată la sălile de clasă. Noi credem că arta joacă un rol esențial în dezvoltarea umană și profesională a tinerilor. Prin intermediul proiectelor artistice, oferim tinerilor oportunitatea de a se conecta cu lucrările de artă într-un mod interactiv și personal. Dorim să le stârnim curiozitatea, să le stimulăm gândirea critică și să le dezvoltăm abilitățile creative.
Prin implicarea Galeriei DADA, ne bucurăm de oportunitatea de a aduce în atenția comunității academice și publicului larg afișe ce reprezintă expozițiile marilor artiști români. Aceasta este doar una dintre multele inițiative prin care la Universitatea Româno-Americană ne propunem să aducem arta și educația împreună, pentru a-i inspira pe tineri și a construi un viitor mai frumos prin experiențe educaționale integratoare.”, a declarat Costel Negricea, rectorul Universității Româno-Americane.
„Inaugurăm cu această expoziție o colaborare de lungă durată. Planificăm și alte expoziții în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană: de artă contemporană, de artiști americani moderni. De asemenea, avem în intenție și deschiderea unei biblioteci de artă, inclusiv cu lucrări de management al artei.”, a declarat Cristinel Popa, fondatorul Galeriei DADA.
Expoziția va primi completări pe parcursul lunilor următoare. Ea este deschisă publicului larg, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-19:00, în perioada 29 iunie-4 august, apoi în intervalul 9:00-15:00, în perioada 5 august-1 septembrie și între orele 9:00-19:00, începând cu 1 septembrie.
COMMENTS