Unu din şapte americani este sărac. FMI avertizează şi cere măsuri

Unu din şapte americani este sărac. FMI avertizează şi cere măsuri

Sunt model mondial, au job-uri mai multe de după criza financiară, au un motor economic sustenabil şi care-i face puternicii lumii, dar, chiar şi aşa, se confruntă cu enorme tensiuni sociale şi cu un mare număr de săraci.

people 2

Americanii, căci despre ei vorbim, au primit un avertisament din partea Fondului Monetar Intenaţional cu privire la rata mare a sărăciei, anunţă bbc.com.

În raportul anual asupra economiei, Fondul precizează că una din şapte persoane trăia în sărăcie în SUA şi că acestă problemă trebuie abordată urgent. În raport, se recomandă mărirea salariului minim şi acordarea de concedii de maternitate plătite pentru a încuraja femeile să muncească. Raportul taie  din previziunea de creştere economică a ţării pentru 2016, de la 2,4% la 2,2%.

Specialiştii FMI dau vina pentru situaţia din Statele Unite pe creşterea economică globală încetinită şi pe cheltuielile de consum tot mai slabe. Creşterea economică a SUA a scăzut drastic în ritm anual la 0.5% în primul trimestru al anului, de la 1.4% în ultimele trei luni din 2015.

Întărirea pieţei muncii arată totuşi că, per ansamblu, „ economia Statelor Unite este în formă bună”, a afirmat directorul general al FMI, Christine Lagarde. Datele pe luna mai cu privire la şomaj au relevat că s-a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, de 4,7%.

Christine Lagarde a avertizat însă, că „ sărăcia nu creează doar tensiuni sociale, ci mănâncă şi din participarea la forţa de muncă şi compromite abilitatea de a investi în educaţie şi de a îmbunătăţi rezultatele în sistemul de sănătate”.

Directorul general al Fondului Monetar crede că aceste „patru forţe”,  şi anume particarea, productivitatea, polarizarea şi sărăcia, vor coroda bazele de creştere în Statele Unite.

Raportul FMI cere Statelor Unite să investeastă mai mult în educaţie şi în implementarea de programe sociale mai bune, notează bbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0