Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România s-a majorat cu 160% în 2015

fuziuni si achizitiiValoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România s-a majorat cu 160% în 2015, şi a trecut de 3 miliarde de euro, potrivit unei analize a PwC Romania.

Creşterea puternică a pieţei locale a reflectat şi evoluţia la nivel internaţional, activitatea globală de fuziuni şi achiziţii depăşind în 2015 recordul istoric anterior, stabilit în 2007. La nivel internaţional, în topul celor mai dinamice sectoare s-au aflat energia, sectorul medical şi farmaceutic şi sectorul bunurilor de larg consum.

„Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii la nivel global, pe fondul menţinerii ratelor dobânzilor la niveluri extrem de scăzute. Se estimează că anul acesta economiile dezvoltate din grupul G7 vor înregistra cea mai ridicată rată de creştere a PIB de după 2010, iar acest lucru se va traduce fără îndoială şi la nivelul pieţei de fuziuni şi achiziţii. Şi pentru că perioada „banilor ieftini”, dacă îi putem spune aşa, pare a se apropia de sfârşit, ne aşteptăm ca investitorii să căute randamente tot mai ridicate, uitându-se din ce în ce mai mult către oportunităţile din pieţele emergente stabile – cum sunt economiile est-europene”, a declarat Radu Stoicoviciu, Liderul Departamentului de Tranzacţii şi Consultanţă pentru Management, PwC România.

În România, în 2015, cele mai multe tranzacţii s-au realizat în sectorul producţiei industriale şi în cel imobiliar, iar valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 26 de milioane de euro, activitatea de fuziuni şi achiziţii continuând să fie dominată de tranzacţii mici şi medii.

“Optimismul pieței este în creștere, într-un context economic favorabil. Mă gândesc în special la prognozele de creştere ale PIB-ului României în 2016. De asemenea, anul 2016 a început promiţător, după ce au fost anunţate mai multe tranzacţii mari precum vânzarea Albalact, a Băncii Carpatica sau a McDonald’s România, astfel încât ne aşteptăm ca tendinţa de creştere a pieţei de fuziuni şi achiziţii să continue în 2016, cu tranzacţii atât în sectoare care au fost active şi în 2015, cum sunt sectorul bancar sau cel imobiliar, cât şi în alte sectoare; ne aşteptăm, de exemplu, la continuarea tendinţei de consolidare a pieţei serviciilor medicale, precum şi la o creştere a numărului de tranzacţii în domeniul agricol” a precizat Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias, coordonator al echipei de consultanţă fiscală şi juridică în tranzacţii.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0