VIG contribuie la creşterea gradului de conștientizare a riscurilor în rândul tinerilor. Tinerii între 18 și 29 de ani au lacune mari în ceea ce privește cunoașterea riscurilor

VIG contribuie la creşterea gradului de conștientizare a riscurilor în rândul tinerilor. Tinerii între 18 și 29 de ani au lacune mari în ceea ce privește cunoașterea riscurilor

Un studiu comandat de Vienna Insurance Group (VIG) arată că tinerii și tinerii adulți sunt în mod natural mai dispuși să își asume riscuri și sunt mai puțin preocupați de efectele negative și de riscurile vieții. VIG se concentrează în mod sistematic pe creşterea gradului de conștientizare și prevenirea riscurilor în rândul tinerilor.

 Educaţia cu privire la conştientizarea riscurilor – parte a Programului de Sustenabilitate al VIG

VIG se concentrează pe educația privind riscurile ca parte a inițiativelor sale de responsabilitate socială, colaborând cu companiile sale locale pentru a pune în aplicare măsuri menite să crească gradul de conștientizare a riscurilor. La baza acestei activități stă un studiu reprezentativ realizat de Gallup International, care oferă o perspectivă rezultată din explorarea empirică a percepției riscurilor în domeniul sănătății, al pierderii capacității de muncă, al accidentelor autoprovocate, al riscurilor asociate locuinței și infracţiunilor cibernetice. Studiul a fost realizat în nouă țări în 2023, iar rezultatele pentru grupul de vârstă 18-29 de ani au fost analizate separat.

Tinerii vor să trăiască, nu să-și petreacă timpul evaluând starea de fapt

80% dintre respondenții din grupul țintă nu erau deloc sau erau foarte puțin conștienți de riscurile menţionate în cadrul studiului. Tinerii și adulții tineri au o experiență redusă sau inexistentă în ceea ce privește gestionarea riscurilor și sunt, prin natura lor, mai puțin rezervaţi în a-şi asuma riscuri. Prin urmare, este mult mai puțin probabil ca ei să creadă că factorii de risc se vor materializa și mult mai probabil să creadă că vor fi norocoși. De exemplu, 61% au fost de acord cu afirmația „Sunt atent și încerc să mă protejez împotriva riscurilor”. Tinerii și tinerii adulți sunt un grup deosebit de vulnerabil în ceea ce privește riscurile asociate lumii contemporane. Ei se află într-o etapă complexă şi plină de provocări a vieții lor, iar experiența lor limitată îi face să fie încă oarecum neîncrezători. „Studiul a arătat că tinerii sunt afectați într-o măsură mult mai mare decât persoanele mai în vârstă atunci când sunt confruntați cu riscuri. Ei se consideră mult mai puțin capabili să facă față riscurilor, atunci când acestea apar. Această incertitudine poate duce la luarea unor decizii impulsive, ineficiente, care pot avea un impact negativ asupra situației lor financiare actuale și viitoare”, explică Hartwig Löger, CEO al Vienna Insurance Group.

Tinerii se confruntă cu provocări specifice

Grupul de vârstă 18-29 de ani se confruntă cu o gamă largă de alte probleme, pe lângă factorul de încredere. Acest lucru reiese clar și din rezultatele studiului. Deși 74% dintre respondenții din această grupă de vârstă au declarat că sunt în mare parte fericiți, ei au fost mai predispuși decât respondenții mai în vârstă să declare că se confruntă cu anxietate, lipsă de încredere în sine și gânduri intruzive. „Sondajele mai ample au confirmat, de asemenea, că tinerii consideră că situația lor de viață este, în general, foarte dificilă. Așteptările lor pentru viitor sunt reduse, iar dorința lor de sprijin și securitate a crescut foarte mult. Din punctul meu de vedere, problemele actuale precum schimbările climatice, recesiunea și mișcările de reformă socio-politică înseamnă că tânăra generație se confruntă cu provocări în special în ceea ce privește capacitatea de a lua decizii în cunoștință de cauză, care să ia în considerare riscurile aferente.”

 Așteptări nerealiste privind protecţia socială

O mai bună cunoaștere a riscurilor este importantă pentu tineri deoarece majoritatea grupului de vârstă intervievat crede și se așteaptă ca statul să acopere financiar consecințele oricăror riscuri care pot apărea. Proporția tinerilor care se bazează pe ajutorul statului în caz de pierdere sau vătămare este cea mai mare în Austria, cu 65%, urmată de Slovacia, cu 62%. „Cu cât sunt mai mari consecințele anticipate, cu atât este mai mare așteptarea ca statul să intervină. Această presupunere însă nu este deloc în concordanță cu realitatea. În Austria, statul nu contribuie în niciun fel la costurile consecințelor permanente ale unui accident survenit în cursul activităţilor de agrement. Și oricine se află în imposibilitatea de a munci la tinereţe va primi beneficii sociale foarte limitate, din cauza perioadei reduse de cotizare – acestea sunt doar două exemple”, spune Hartwig Löger despre așteptările nerealiste pe care tinerii le au în ceea ce priveşte protecţia socială.

Lipsa de cunoștințe nu este o problemă legată de vârstă

58% din grupul de vârstă intervievat și-a exprimat interesul de a primi sfaturi cu privire la luarea măsurilor de precauție necesare în viață, deci problema este mai degrabă că nu au cunoștințele necesare pentru a se pregăti pentru viitor. Acest lucru se corelează cu lipsa de cunoștințe financiare a populației în ansamblu. Rezultatele studiului arată că 80% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani consideră că au cunoștințe financiare scăzute sau moderate. Această lipsă de cunoștințe financiare nu este însă o problemă legată de vârstă, deoarece 70% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani au raportat, de asemenea, cunoștințe financiare scăzute sau moderate. „Lipsa de cunoștințe financiare nu pare a fi o problemă legată de vârstă, ci mai degrabă o problemă de educație. Cunoștințele financiare și educaţia cu privire la conştientizarea riscurilor ar trebui să facă parte din programa de bază a instituțiilor de învățământ. Transferul acestor cunoștințe în mediul educațional ne-ar permite să atingem chiar și acele grupuri care primesc puțină sau nu primesc deloc educație financiară acasă”, sugerează expertul în asigurări.

Inițiative ale companiilor VIG

VIG şi-a asumat deja sarcina de a împărtăși cunoștințele și expertiza în domeniul riscurilor colaborând cu școli și universități și promovând activități în cadrul grupului pentru a crește gradul de educație privind riscurile. De exemplu, numeroși experți în asigurări din cadrul companiilor VIG au participat ca vorbitori, mentori și lectori în școli și universități. La astfel de inițiative participă, printre altele, companiile VIG din România Omniasig și BCR Asigurări de Viață, precum și Wiener osiguranje din Croația, care sprijină, de asemenea, „Săptămâna educației financiare” la Facultatea de Economie și Afaceri a Universității din Zagreb. În România, compania VIG Asirom colaborează cu organizația „Junior Achievement”, care se adresează elevilor care doresc să înțeleagă rolul banilor în viața lor de zi cu zi și să ia decizii informate cu privire la propriile finanțe, care să țină cont de riscurile potențiale. Prin inițiativa sa de succes #frausorgtvor, compania austriacă VIG Wiener Städtische discută cu femeile despre nevoile lor individuale în materie de pensii, în special în ceea ce privește diferența de pensii între femei și bărbați. Grupurilor țintă de tineri din generația Z și generația Millenials li se adresează prima asigurare privată de sănătate digitalizată. Union din Ungaria sprijină un program educațional derulat de asociația naţională a industriei asigurărilor, prin intermediul căruia gamificarea este utilizată pentru a atrage atenția asupra riscurilor de viață pentru grupurile țintă tinere. Komunálna din Slovacia produce videoclipuri care descriu scenarii reale cu care se poate confrunta o persoana, și riscurile asociate. Social media este principala metodă de comunicare cu tinerii din grupul țintă.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0