Discountul acordat marilor consumatori de gaze a dus la salvarea a 9.000 de locuri de muncă, iar efortul a fost minim şi a fost recuperat de Romgaz, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă, comentând cererea DIICOT în cazul său.
Ministrul a arătat că nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice.
Vosganian a amintit că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care producătorii de îngrăşăminte chimice primeau discount la gaze timp de 6 luni, iar în Parlament actul normativ, după modificări, a prevăzut acordarea acestui discount timp de 18 luni. Ministrul a precizat că această lege a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. “Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea cu rapiditate şi fără să clipească. Dacă voi fi chemat la Parchet, la fiecare întrebare voi întreba de ce nu e şi preşedintele Traian Băsescu aici”, a spus Vosganian. El a arătat că a citit documentele procurorilor, unde nu există nicio referire la el în legătură cu vreun act de corupţie.
Vosganian a susţinut că măsura de a acorda producătorilor de îngrăşăminte gaze ieftine a fost luată pentru a salva cele 9.000 de locuri de muncă din această ramură industrială şi pentru a ajuta agricultura.
“România a pierdut mare parte din industrie şi nimeni n-a fost tras la răspundere. Noi am salvat mii de locuri de muncă cu efort minim, recuperat apoi de Romgaz”, a completat Vosganian.
Ministrul a explicat că discountul oferit producătorilor de îngrăşăminte a fost de 14-15 milioane de euro în total, însă, dacă nu s-ar fi luat această măsură, pierderile ar fi fost mult mai mari pentru economia ţării şi pentru Romgaz.
“La acel moment, preţul petrolului era 140 de dolari pe baril, iar preţul gazelor era foarte mare. Firmele primiseră preavize de închidere, sindicatele pichetau primăriile, erau 9.000 de salariaţi. Doar ajutoarele de şomaj şi CAS-urile pe care le-ar fi plătit statul depăşeau discounturile acordate, plus reducerea activităţii Romgaz, plus pierderile din TVA pentru gazele care nu s-ar fi consumat”, a subliniat Vosganian.
Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către marii consumatori de gaze.
COMMENTS