XTB, moment de sărbătoare: 16 ani de activitate în România. Care sunt preferințele investitorilor din țara noastră?

XTB, moment de sărbătoare: 16 ani de activitate în România. Care sunt preferințele investitorilor din țara noastră?

Compania fintech globală XTB, care oferă o platformă de investiții online și o aplicație mobilă, marchează 20 de ani de la înființare și 16 ani de prezență în România, un moment aniversar care confirmă și consolidează poziția sa de partener pe termen lung al investitorilor din lume și din țară. 

În toată această perioadă de la înființare, XTB România a cunoscut o dezvoltare aproape exponențială de la un an la altul, sucursala fiind, în prezent, pe locul șase în lume în ceea ce privește numărul de clienți noi. 

Acum 16 ani, lumea pieței bursiere din România arăta diferit, însă evoluția pe care XTB a cunoscut-o ne confirmă faptul că investitorii sunt maturi și știu cum să-și aleagă un partener financiar pe termen lung. Ne aflăm acum într-un moment de sărbătoare pentru noi, însă nu pentru că vorbim despre o vârstă frumoasă pe care o marchează compania, ci pentru că toți clienții noștri s-au convins de faptul că au găsit aici un mediu profesionist, care îi sprijină în drumul lor de a-și atinge obiectivele financiare”, a spus Irina Cristescu, General Manager al XTB România. 

Care este profilul investitorului român și cum tranzacționează cu XTB? 

Dacă de-a lungul anilor, vârsta medie a investitorilor XTB a variat ușor, în 2024, aceasta este de 35 de ani. În același timp, trebuie menționat faptul că a crescut proporția investitorilor de sex feminin – în 2010, puțin peste 10% din totalul clienților XTB reprezenta procentul femeilor, însă anul acesta vorbim despre 22.78%. 

Privind în urmă la tranzacțiile efectuate în perioada 2020-2023 (datele pentru anul în curs nu sunt încă disponibile), observăm că operațiunile cu o durată de mai mică de 12 luni au fost accesate în proporție de până la 98% de traderii din România.

Acest lucru indică faptul că investitorii preferă tranzacții pe termen scurt, spre deosebire de cele care se întind pe o durată mai mare de un an. Operațiunile care se desfășoară pe o perioadă mai mică de 12 luni sunt considerate mai atractive, deoarece le oferă clienților rapiditate, flexibilitate și profituri rapide, însă trebuie avut în vedere și gradul ridicat de volatilitate pe care îl prezintă. 

Dacă ne referim la cele mai tranzacționate active, datele din 2024 arată că deciziile financiare ale investitorilor români includ diferite clase, cum ar fi indici bursieri majori (Nasdaq100, DAX 40 și S&P500), mărfuri (aur, petrol) și ETF-uri (hSXR8DE, hEUNLDE). 

Accesarea acestor clase de active reflectă interesele clienților de a dobândi expunere globală pe economii și sectoare esențiale (tehnologie, energie, mărfuri). În egală măsură, mai este evidențiat faptul că  traderii din România preferă active lichide și volatile pentru a profita de mișcările rapide ale pieței.

În funcție de volum, cele mai tranzacționate active financiare din 2024 sunt Short-Term-Contracts (54,32%), indicii bursieri (19,58%), mărfurile (13,06%), în vreme ce CFD (2,19%) și criptomonedele (1,77%) au avut un volum mai redus. „În ciuda turbulențelor economice, sociale și geopolitice înregistrate aproape în fiecare an, devine tot mai evident potențialul imens al pieței de capital”, adaugă Irina Cristescu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0